賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
想問多句 一日24小時 因工作同個人習慣 真係有16小時到對住電腦同手機 以前細個打機都無事 但最近開始隻眼會痕痕地同好乾 眼鏡要點配先會幫助到?
我呢d粗用人,雖然依家戴緊DVPB
不過都係Hoya襟
我上網睇話眼鏡布唔係用黎抹鏡片
只係抹鏡框同印走鏡面既水

因為鏡片本身已經易潔 中性洗潔濟 然後用水沖 再印乾水就得

我試左一星期又真係唔洗點抹

我塊鏡就瑞士寶黎 但真係好廢
今日屎忽痕去88搵人洗一洗
依家多左兩條花痕

即係只可以自己洗
戴開2weeks con 覺得好乾 有無咩牌子既con 會無咁易乾
如果少戴但每次戴都好長時間,當然咩鏡都唔會舒服
少戴嘅即使係矽水凝膠都唔建議戴超過8小時
因為您少戴,所以如果不適可以用人工淚淚幫吓手
Ortho K 一來未必處理得晒散光,二來瞓唔夠6-8小時無乜效
過晒度數範圍喎
如果散光真係過200佢直頭收錯錢,平咗好多

只要係細心嘅視光師就得
Polyvision主力驗眼,所以唔使好似街舖咁趕頭趕命驗
牌子唔同已經無得比較
雖然唔建議熱水但我有時都會帶埋入去沖涼
無問題的
散光線位焦點無大出入就得
睇吓度數有無over, 對電腦多有d客會prefer 做淺少少,不過都係因人而異
如果係感覺太刺眼可以考慮用抗藍光鏡片,平平地果d睇電腦用就得
因為好多人塊布陳年又唔洗
又油又塵,加上用力不當,打圈抹
就花晒
所以有人就教印乾水就算
但其實重點都係塊布乾唔乾淨
依家多數鏡都落咗防水coat
唔使點用力已經乾淨晒
用邊種兩星期?一星期戴幾多日?一日戴幾多小時?唔戴會唔會都係乾?
眼鏡布keep乾淨機會等如零
巴打, 想問0下如果唔打圈抹, 咁應該點抹?
咁我係咪應該帶多d? 最好一星期帶幾多日

同埋cooper vision 散光 矽水凝膠one day邊到買抵
唔係,隱形眼鏡如果有一日想戴長時間,就最好早一兩日都戴,適應吓
但其實咩con喺香港呢d垃圾空氣下都唔應該戴超過12小時...污糟到....
請睇上幾個Po, 我公司果d經常洗
自己嘅都係
呢個教得唔錯
但外國成日教用warm water , 其實外國凍,warm water 同香港凍水差唔多
https://youtu.be/Z0pk_FbLxbk
係咩 咁如果真係咁既度數 巴打你賣緊幾多 做個參考

訂造果行
巴打 cooper vision 散光one day 矽水凝膠賣幾錢
Genic 680真心平
配對本地牌子幾舊搞掂
支持新黑
瑞士糖就ok
瑞*寶就不了
可以落洗潔精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞