賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
上網睇人教話可以落洗潔精用手捽 沖淨就用軟紙巾印乾 得唔得?
如果唔得 戴眼鏡一定有油 點洗?

其實水加眼鏡布都已經吸到油
用少少洗潔精無話唔得
不過怕捽花鏡片

我建議真係多油就搵隻杯開杯水, 滴一兩滴洗潔精落去, 攪勻再浸副眼鏡一兩分鐘
之後再沖水同用眼鏡布, 一樣得
想配太陽眼鏡 1500以下咩牌子好?
其實非球面係一個光學設計標準
所以單講非球面品質每一間嘅分別唔會太大
https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/products-services/spectacle-lenses/single-vision-lenses/single-vision-as.html

品牌差異主要係鍍膜同功能
想叫朋友幫手喺日本買眼鏡
喺香港普通眼鏡鋪有冇得驗完眼出張紙(係咪叫驗眼紙 )等我朋友可以幫我配埋鏡片

類似呢種冇乜輪廓,眼無神 眼距闊既
應該配咩眼鏡比較好?
太陽眼鏡有冇得配度數
700幾度近視適唔適合戴太陽眼鏡? 
請問會因陽光變色的眼鏡可唔可以防到藍光?
原來Essilor漸進鏡標價都唔平,想問下一般會唔會有折?
果層係不反光鍍膜,靚嘅鏡片層膜會襟用d同埋反光會低d
好睇嘅意思係想鏡片睇落薄d?
其實如果您散光犀利,咁亦可以考慮吓本地牌子嘅雙非球面鏡片,蔡司訂造鏡太貴了
http://darcy73254831.pixnet.net/blog/post/409162378
呢種面形我唔建議鏡架揀太大個
可以考慮細少少梨形幼身鏡架,睇落對眼會有神d
有,之前都有巴絲做咗
只要有擋陽光嘅需要就要戴防UV嘅太陽眼鏡
某d情況仲要做偏光鏡
發現自己戴咩款眼鏡都唔好睇
正常要幾錢副 ? 平民價

Varilux s 係頂級鏡,當然貴啦
度數唔麻煩,或者一路戴開普通漸進無咩投訴嘅又唔使一下子用到咁高級

通常都有折的
主要係戴得到舒服
薄都只係薄少少
如果單睇鏡架同鏡片成本,一個字,係
不過你當係我作為眼鏡佬嘅辯護啦,其實一副眼鏡成本最高嘅地方係技術同人,驗眼果位,較眼鏡果位,工場車鏡果位(呢位慘d, 其實人工唔算高),仲有送貨果位...再加埋舖租,就構成了一副眼鏡的完整成本。

同埋越平價嘅眼鏡毛利率越高,日本手造眼鏡同時裝牌子眼鏡係成本最高嘅,亦係毛利率最低嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞