賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
巴打你好,女女想換眼鏡,近視below800 , 散光below200.
爬完文 係咪揀hoya好d? 1.6 1.67 價錢會差幾遠,

1.6 同1.67 價錢差少少,不過-800就幾大分別了....
2年前6xx, 我估e加7xx, 800度以上就會特別貴?
700 度近視,想買全視線兼抗藍光
除左hoya 有咩牌子好?
請問有無全視線?
-800度未必有電貨,訂貨就會貴
Stellify無全視線的
只有正廠hoya有
Zeiss photofusion
Essilor transitions prevencia
....
其實個人覺得變色鏡各大品牌技術上差別不大
想睇下價錢表。我今日只問左hoya 個價
聽落唔駛加藍光coat
做隻174
最新有一隻又新版防藍光又變色
budget都係預千幾咋我
但又想用薄160 / 167, 174應該out budget..
請問普通眼鏡鋪部驗眼機有幾成準?
我本身4年前配左副普通眼鏡
跟住前排又去配多副想整藍光鏡順便驗下又深左幾多(同一間鋪)

去到佢照同我驗 都有問我舊果副清唔清
但出黎結果佢話無乜郁過 所以照copy舊鏡度數

因為呢幾年電腦mon對多左 感覺唔帶眼鏡既時候望野真係濛過幾年前,所以諗緊佢會唔會純粹覺得我舊鏡清楚就隨便hea我
PS 近視左右眼唔過百 散光25
戴*
有隻幾舊搞掂
感激巴打
但呢個價係連埋鏡框?
同埋邊度會配到呢個價
1.74 Hoya 就out budget了...
全視線鏡加藍光coat 愛純粹個人喜好
唔連框就週圍都係呢個價(公價1780,通常都有折扣)
鏡架有d平嘅加埋整套唔過2000都做過
供您參考
琴日先得閒去配咋 遲左覆師兄
間鋪頭對於EnergizeMe都好似唔係好熟 應該係第一次有客問 我好知仲清楚過佢咁
佢有解釋國際版同亞洲版都係base on唔同嘅數據
但按正常程序驗完眼之後我問佢我適合配邊隻 佢就話亞洲版會適合我地亞洲人多啲 所以最尾係配左Asiana
好似冇base on任measurement 或者係我無知 所有野佢地已經計算在內
不過本身公價$3900 對鏡 之後都比左折頭我

鏡架無乜斜度同彎度嘅做asiana一般都無問題了
點為知有斜度同彎度?

Pantoscopic tilt, 前傾角(斜度)

Warp angle , 鏡架彎度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞