賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
最初全視線一世果時配過
會跟張全視線既紙仔說明書之類
之後我再去配, 個sales係咁話都係用 "全視線" 但係出到黎
佢俾左張卡仔我係唔知咩牌子, 然後有加全視線個字眼落去

其實我應該點分真假??

第二副果副好快就甩鍍膜
一出
近成千度近視,大概6、7年無驗,邊度驗眼配鏡好?
如果粗用邊度配眼鏡好? 預壽命係一至兩年
普通600近視 100散光

另外想問依家開到周圍都係嗰間 叫枠既眼鏡舖質素如何?

btw thanks 同埋唔會話你係打手
有無邊間推介...唔想比人呃
係呀
如果深得快就真係要諗吓
其他牌子嘅控制近視方案其實都差唔多價錢
所以DIMS 真係唔貴
全視線只係技術,每一間廠商都可以上自己嘅鍍膜上去
所以第二副可能差少少嘅牌子就會
去大d嘅公司,一來有理工視光師無咁hea
二來有度數保養,可以一或兩個月內改度數
木九十d眼鏡款唔錯
手工一般啦
如果粗用又合款,唔貴嘅都無咩問題
佢應該係指定舖家先有得做
我公司都唔係間間做得
防藍光鏡片係咪一定會反光?
去過三間眼鏡鋪配防藍光眼鏡,其中兩間配既鏡片喺影相同人地望住我個陣,都明顯見到我副眼鏡反光,而剩返個間就完全無反光,不過佢係cheap d
睇吓係鍍膜果隻定UV420果隻
多謝指教, 請問有冇咩牌子比較好呢咁?
其實我自己都用過本地工場嘅全視線鏡
又唔係咁易甩coat
當然講coat 襟用同靚,都係Hoya穩陣
要平嘅1.55 雖然用舊VP coat,但度數唔深的話都只係千零蚊,品質都唔錯
本地coat唔易甩
但真係易花

hoya keep唔keep到2 3年後無乜點花
我唔係日日帶con,出街玩先帶,間中帶有時都會覺唔舒服。其實係咪要連續帶會好過間中帶,比佢適應。已經帶矽水凝膠,仲要散光,好貴。

另我都有考慮過ok鏡/激光,我成日訓唔夠8個鐘,帶ok鏡成效應該有影響?
我連自己係邊種臉型都唔多分到 淨係知唔係方
Hoya 1.74 1100度近視 240散光 賣2400係咪可接受?

想題外話問問 去polyvision驗眼 係咪會信得過街外鋪多點?定其實都一樣
巴打 我一年前係88配左副眼鏡 用左一年就甩曬啲鍍鏌 但之前個副用左五六年都無穿無爛 兩副都係一樣有沖涼時用熱水沖 但點解後配個副反而會咁低質?
如果我平時出街戴副400度既眼鏡
係屋企就帶300度既眼鏡
咁對隻眼有冇咩大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞