[靈異]陰陽師赤牙-《只靠符咒驅鬼的算什麼陰陽師?》

802 回覆
92 Like 9 Dislike
新年怒推一下
牙牙b
阿哥都識驅靈?
磨「牙」
正呀
琴日出出下文訓著左
今日出兩篇
他們一踏進去,「嗖」的一聲,阿牙看見一個紅色靈體碰跌了椅子,衝出了窗戶。

另外三個沒入了牆壁,像是怕了進來的三人。

「唉啊。」阿牙嘆道。「有冇咁驚啊?」

驟眼看起來,這房間非常寬敞舒適,燈光明亮,有著臥室和客廳,設有開放式廚房。

酒店特意為阿牙準備了一張小床在客廳裡,臥室裡也有一張巨大的床供舅父和赤琉睡下。

「擺低啲野,我講一講俾你地聽發生咩事。」舅父著他們卸下背包。

「呢間房係1978年個時曾經發生過一單謀殺案,三個有錢既少爺仔帶左兩個係酒吧識既,飲到醉哂既女仔黎呢間房強姦。兩個女仔醒左不斷掙扎,女仔A一下拎起左枱面上既鉛筆插落其中一個男仔條頸度。個男人受傷不停亂郁,推開左另一個想逃走既女仔B,女仔B失平衡,後腦重重咁撞左落枱角度死左。」

「就係呢度?」阿牙撫了撫臥室裡的枱角說。那張木枱照理說就不會是當年那張,但這張啡黃色的枱上,卻隱約看見了一灘很淺很淺、淡紅色的血漬。

「聽埋我講先,其他個兩個少爺仔就驚得滯掉低左佢地半夜離開左間酒店。第二日酒店職員入黎清潔房間,就見到一個女仔死左係枱角邊,一個男仔擘大對眼,一隻手捂住條頸,一隻手揸住枝充滿乾血跡既筆,全身僵硬哂,仲流到地毯上面好大灘血。警察過黎現場打開廁所門,仲發現到一個女仔係入面吊頸死左。」舅父嘆氣道。

「咁恐怖?咁個兩個男仔出左黎自首?」赤琉道。

「唔輪到佢地唔自首啦,酒店所有攝錄機都影到佢地,佢地仲要豬到用自己身分證登記間房。」舅父說。
一口氣追返到LIVE, 爽呀
「呢件事之後酒店梗係執乾淨晒間房,重新裝修過先俾其他客人入黎住,但幾乎每一個入黎訓既人都投訴夜晚瞓唔著,有鬼壓住佢哋。後黎酒店經理搵左牧師黎驅邪,呢間房先平靜左20幾年。但到左前兩個星期,呢間房裡面再次發生謀殺案,雖然捉到兇手,但今次兇案發生之後,全層都開始有靈異事件。」

「唔怪得啱啱個對外國人不停咁警告我哋唔好住呢間房,甚至係呢一層啦,發生咩奇怪事?」阿牙說。

「阿妹你啲氣場都幾勁喎,一入到嚟佢地已經雞飛狗走。」赤琉笑道。

「咁先麻煩,佢地夠膽向我衝過嚟我就話捉到姐,而家佢地要避,我同舅父點捉?」阿牙皺眉說。

「啱啊,我怕就怕今晚得個吉咋。」舅父說。

「咁個單謀殺案嘅詳情係如何?」阿牙問。

「首先,住係度既係一對黎呢度偷情既男女。男嘅係有婦之夫,佢帶左個女人上嚟翻雲覆雨之後,用枕頭焗死左個情婦。事後,佢將女人嘅屍體放左係床褥下面,第二日照常check out,揸長途車離開左LA。過左一個星期,下一位既客人入住個時聞到陣臭味,仲有白色一條條蟲仔忍受唔住,叫酒店職員揭開張床褥既時候,就發現左呢條已經腐爛緊既女屍。過左兩日,警察就係Simi Valley其中一間Motel度搵到佢。」舅父拿出一張報紙,遞給阿牙和赤琉。

「哇,都幾嘔心下喎。」赤琉皺起眉說。

阿牙卻全神貫注的看著那張報紙,說:「舅父,你記唔記得我同你講過我吸收上次收服個女鬼既靈魂記憶?」

「嗯哼。」舅父點頭說,「呢個係陰陽師隔代遺傳既能力。」

「呢個男人曾經係個女鬼既記憶裡面出現!係欺騙女鬼,將女鬼同佢bb既靈魂賣俾整佛牌組織個個男人!」
一口氣追返到LIVE, 爽呀

好耐冇見!
希望冇令巴打失望

咁都可以連貫埋一齊
失格巴
好文一推
今日遲啲出文
有嘢忙
今日遲啲出文
有嘢忙

加油啊
今日遲啲出文
有嘢忙

遲左兩日⋯⋯
今日遲啲出文
有嘢忙

遲左兩日⋯⋯

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞