召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
想轉物流BA lm
巴打而家做緊邊行

Fg留名

留名
OOCL 個 business analyst trainee 點睇
0 it background 入去會唔會好辛苦
六年已過30k
但做耐咗開始覺得悶
User永遠都咁煩
Requirement永遠都咁亂
如果system大d又無doc真係恭喜你
D logic亂到仆街然後叫你嘔返曬成個system d logic出嚟

同埋開始樽頸
眼見好多PM好廢不停鳩吹自己唔係好想做PM d野
但BA唔上PM唔知可以點
我fg做緊銀行contract ba 差不多做夠一年
近排無聊走左去內部招聘見同一間銀行perm operation (即係user果邊)
點知有offer 人工就連福利加左幾k
但係長遠發展好似點都it好做d
好猶豫走唔走好 一走就轉行
真係你睇人哋好 人哋睇你好
如果你轉第二份BA都應該加到幾k
係睇你自己想唔想繼續做IT
應返上面巴打 太長唔quote
其實我一定唔會打code架啦 如果唔係都唔會去做ba
但係我又唔中意一直係咁轉公司 跳黎跳去
有諗過做it aduit 但係又未做過 唔熟行情 淨係知好景
所以真係好迷惘
bba it major fg...係咪入vendor公司做BA學coding前景會好d?
依加BA行業係咪都偏向請識coding嘅人?我in親d BA工都要求我學

但問題係我唔鐘意coding
物流BA lm
一年經驗,想轉返去bank/insurance
想請教下 如果做vendor ba正常係咪要接觸下d coding
應該轉到既,不過要預左佢會challenge 你無domain knowledge 壓價
其實BA 分好多種
你個種應該係IT BA
你試下搵另一個範疇既BA 啦
不過無可否認,識coding 著數d
想做BA但agent 話要用QA入職學野先。係米伏?
試下啦
壓價就預左了
希望爭取到10%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞