召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
巴打本身唔係d做緊it consulting?
如果係我會揀第二個#
可以做下Strategy
salesforce + tableau 應該比 erp sustain 得耐 d
而且 erp 黎來黎去都係得 pwc dtt ibm pccw jos 呢 d vendor 做緊,出路比較窄
但 big4 senior 既人工升幅會比較可觀
睇下樓主想湊客定湊User
Erp做得好之後做architect 打定底都幾好
係 呢排有headhunt揾我 有少少心動
其實BA 本身都唔太好做,都唔明點解咁多人仲走入去,絕大部分BA都要夾係IT同user之間做野同deliver 野比user 做夾心一啲都唔好做
巴打做邊條service line
24k係1yr exp既價?
小弟今年收到d記digital grad位offer 20k
想知之後人工大約係咩水位
呢啲一講就自爆拉
你入到去自然會知
我就係reject左
揀左ibm cbd
有d後悔
所以想知下年/後年再報應該叫幾多
ibm 做2年就3x,dtt做2年應該冇3字
正解
所以學夠就好走了
最多senior再入返去
其實好多工都唔好做架啦不過總有啲人係喜歡做呢類型既嘢
reject 得十分之好
如果唔係你就會黎到依個地獄
你第一份應該係d 記c 1 offer, 正常人第3年就係c1
24k 算低左dd

你第一份係vendor
第2份係inhouse 邊有得比

同埋big 4 唔一定好易上到senior
依個我諗做過既人先知
同埋chur 到咩地步你都唔會知
Ching 幾時轉嫁
唔洗賠?
仲有幾日番工啦
用左d辦法走佬
恭喜晒
之前比人打劫無左電話同Contact lol
之後Cbd主要做邊面
未開工唔知
我自己想digital strategy同ai solution
恭喜啦,睇住細佬
等我之後番香港食飯
你睇住我就真
巴打去邊
去左Zurich 做rotation 3個月
我以為你係上年去?
zurich好唔好玩
唔好玩Lol但行山好靚
係law,成日亂認承d客天馬行空既想法,d野唔係話做唔倒,問題係丁屎咁多資源同時間係無可能做倒
無辦法,香港地你tech勁都無用武之地,
得金融機構俾得起錢,睇錢份上唯有做ba
唔係要供樓我都唔想再做finance相關it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞