召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
上jobdb都見有d erp inhouse 睇落都好似幾好做咁
畢業做左一年文職轉field做番ba類工
一黎就打大佬做大量 system/application support
有冇人識cognos 呀頭話我要掂同埋會有d複雜
咁應該都RNR 轉得幾勁
headhunter approached via LinkedIn
我都想入行做erp
做erp有無咩特別skill set?
我諗唔同ERP系統
需要嘅skill set都唔同
不過 in general

soft skill 就 excel modeling, slide writing, process mapping, SIT/UAT test plan, user training etc.

technical skill 就主要SQL

Product knowledge 就邊做邊學
收到黃金公司嘅ba interview 係咪伏野黎
飯爸巴打,坊間咁多scrum cert係咪scrum master最正,聽講有d要每年比錢續,有d又會唔洗,其實有咩分別,你又有乜好介紹?
邊間
唔開名好難答你...
fxcm(外匯+金期貨)果d咪正路d羅
純黃金?不了
CSM 同PSM 比較高認受性

CSM 要上堂, 再考試, 要續會(好似係)

PSM 唔一定要上堂, 唔使續會

利申: 持有PSM
PSM要pass個percentage都好高先得喎,應該適合有多d經驗嘅人,我先aba就去考我都怕我讀完唔識做,都係半年後再諗
但睇過CSM VS PSM我諗PSM正好多
85% 其實唔難 有經驗同考試成績冇直接關係
明晒份scrum guide 再睇少少課外書就搞掂

A字頭,公司文化好撚正真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞