召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
巴打好似好有經驗咁
你覺得其實ba算唔算一條好既path
鐘意 technology / technical 野,但又唔喜歡 dup code 既 ba 係不失為好出路

永遠識多一點點係 ba 既最大武器,比如識多少少 online security 野,而家好注重既 privacy 野,仲有cloud service

呢d係 end user 唔知,但係重要既野
巴打做inhouse?
我做inhouse好少要用到呢d
inhouse ,負責既系統係對街客

如果負責既系統主要係 middle / backend tier 做interface既,咪要識下講下 performance TPS點提升 ,點樣設計會 feasible d ,點scale out/up 點,攞 data 會快d etc etc

其實做ba都好多野可以顧及到既,未必好深入,但覆蓋會廣,只要有point 唔係user/developer 話乜就乜做木頭公仔既ba
除左一d hard skill
soft skill有無咩建立巴打
有時覺得自己個人唔夠強硬
其實係咪永遠無論對developer定user都應該強硬d好
Domain logic呀
Requirement gathering
Presentation (當technical team deliver唔到個時點說班user收住貨先 )

另外想問下想認識多d Process mapping 同process improvement有冇咩料可以參考下
同 operation 同事傾下daily operation 將之劃成process flow diagram 劃多幾個唔同既 operations 就可能 simplify / combine / automate 到某d process
堅持唔做垃圾(無人用/無value add)既系統

ba真係好需要虛心向user 同 developer 學習

不過係 user面前有d technical 野(e.g. convenience vs privacy, standard, compliance )係應該强硬既

對 developer 又要幫user 堅持個 requirement, 要meet SLT咁
fg讀bba可以點入行 見好多份工都覆求2年以上經驗 有無咩post可以做住攞經驗先
有d係entry post 可以試下
sd左cv等回音 識少少programming 同埋其實點present自己比較適合呢份工 唔該巴打
lm
soft skill緊要d
entry level interview睇你講野正唔正常架姐
如果做inhouse就睇少少果個行業d野
巴打而家搵唔搵得
我想30歲前搏一搏上30k
唔怕同人講野同爭論
要諗野好仔細
30歲前30k唔難既,應該可以再高少許
其實有時覺得好似依行好難做得耐
希望啦
而家仲係contract
人工又加得慢 諗住夠1年走
而家有個interview 我點先知佢係bi嘅ba定it ba 直接問佢會唔會唔太好 另外我見佢官網係比it service我諗係it ba居多
唔係好識分ba d範疇 in house即係咩 爬左好耐文
另外除左insurance bank retail operation仲有無咩類型嘅ba
Vendor 係整一個product賣出去比客用
Inhouse係自己公司整自己product自己用/買vendor product

有logistic / ERP
唔該巴打
大家都係用jobsdb, indeed搵工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞