召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
Bba 冇it background 入唔入到行
兩間孖A喎你係美國個間定法國個間
上面有巴打話有tech底先做ba會好d
但會唔會做P既經驗轉去ba係唔count的?
同埋fg入ba應該叫幾多

利申: 三大cs fg
相認
加油,見得成搵我食個靚飯
呢邊個環境好靜做野冇咁大壓力,有時又有小驚喜,有時又會有sharing講d liberal 嘅社會問題,係唔差嘅,唔忙個陣係幾嘆
巴打你又係法國個間?
利申 銀行code狗轉ba
從來只要搏到interview就任你sell
你大可以話自己做end to end development,ba果部份自已經一直做緊
仲要係SQL,coding高手,對份工好有用
咁in你果個一定都會考你ba既知識,你要答到羅
真係睇team同你老細喎,我老細同我地年紀差唔多做野搏又有料,team lead又好玩得,同事之間成日笑黎笑去番得好開心
啱啱入職Assistant PM留名
香港人黎,好叻仔好smart,佢跳去另一間仲好,呢度做野有時太綁手綁腳。
你未來老細係法國人?
呢間似junior少少既位開倒幾錢offer? 2字頭會唔會諗多左
假假地都叫做外資外匯上市公司
retail BA 咁少post geh
2-3年經,2xk都正常我覺得
不過呢d公司既system係星期1-5 24小時長開,姐係好多野要星期六/日做,自己有心理準備
賣金嘅ba都值錢? 第一次聽 係咪真
見有巴打答左我就唔長氣喇

個人意見係考一個自己覺得ok既,係咪要續就見仁見智

我個人偏向永久考一次就算,因為呢一類野唔考都代表你唔識,考過係証明唔係齋吹水者
做p 都要 manage requirement 架

人工方面都係建議睇每年salary survey 做參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞