召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
應該係,唔似係HR
佢跟本係一本書
concept 野者,唔駛介懷

睇timeline 同budget 好多時係 pm工作,要視乎公司俾既職能同管既範圍
好想做 但比佢打到殘左
我答得個5-6成野
唉屌

攞住本書答佢都未必全部識曬
佢仲有問human rsc 呢
我淨係識In-House Vendor Outsource 好處壞處
junior 位答50-60%幾好架喇

好多連basic 概念都無
佢見多幾個可能就搵你 2nd in 呢
有無巴絲做過法國雙A保險嘅Change Management?
講真 JBA 答到咁算係咁
如果佢真係expect 你識曬 姐係想用jba 個價去搵人做 SBA 既野
咁呢間公司都唔值得做
講多少少
咩黎
揮手
唔係經agent,下星期會有interview
想知BA洗唔洗跟埋System Integration ?本身讀BBA無tech底跟到一頭煙
2年exp IT BA值幾錢?
要,我宜家做到一頭煙咁,不過feel到做多1-2個月會開始上手

利申:無tech底
咁就唔知喇不過聽講太陽內部重組緊,係咁係其他公司刮人走
一個成功嘅BA係可以洗得郁其他department幫你做野,唔好諗到咁先
某間ticketing嘅網站都用15-17k請tester仲guarantee轉perm啦,14k冇可能係市價,上面有巴打話有公司開13k比BA role一定係冇做salary survey,真BA邊可能咁低人工
Insurance冇咁多制肘,多少少彈性,但banking就制度嚴謹同discipline 睇緊少少,但offer比insurance都高d,睇你要乜
係個區嘅環境冇咁hectic姐,office入面都多野做嘅,但成個氣氛唔會令你好壓抑好辛苦,有時做做下望下個天都好減壓,前日仲好好彩見到三條彩虹,其他team嘅人都放低手頭上嘅嘢影相同望下咁
呢度嘅同事係nice嘅,不過唔好期望埋到堆囉,畢竟冇乜交集
呢度好多孖A巴打
想問下巴打門一個senior ba 咩價?
見到好多巴門都係法國aa
佢地出咩價? thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞