召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
如果以行業計,個人覺得識銀行product 比erp product 好
就係咁先頭痕
間細SI HQ係瑞士 香港唔太出名
同Big4 冇得比

但係自己就一直都好想接觸core banking
但好似ERP出價好d?
聽人講fg都有20k
我fg 時 d同學去返 operation centre 要 shift 當時人工好過好多同期

幾年後到今日個價又仲係咁上下
push
做左一年p仔,發覺自己唔適合,想試下行ba條路。其實有冇話新人入邊一個field會好d?
fintech, insurance, banking
想問下其他field做嘅野係咪好唔同 最近有個retail嘅interview 如果之後轉唔翻bank/insurance個邊就不了
可以in下聽左先

個人意見係考慮果個行業係未來5-10年既發展
會唔會有新既商業模式,新既技術,自然有新既business operation 咁有新model ba自然有野做
多謝巴打指教,順便問一問新仔想入行要唔要特登apply aba?定其實照apply ba都得?
好,唔該巴打
可唔可以講下返工routine
不如開個tg group吐下苦水
如果想做data analysis個款ba 係咪多數請cs background既人
讀 statistics, maths
各位ba係咪一定起碼要識一種vba,=sas, R#
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞