召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
其實好多銀行都有直接請perm ba 不過多數要2年經驗以上
我呢邊就都有contract做上客組 同埋通常一個人唔會淨係跟一個project 多數係跟幾個 而且project至少有一個perm主要負責跟 contract係support為主 因為搞立項一定係perm搞
另外knowledge係指industry domain knowledge 例如講緊chq printing system 成個flow係點走 點樣成個會print到一張chq出黎 講緊係可以涉及4-5個system 而每一個system都會有一大班ba同開發睇住
咁當然識其他野會有bouns eg vba
ba 其實做啲乜?
好多BA都好垃圾
fg做左一年bank ba 我係做inhouse it project,另外有條team係做上客
其實景都算唔太差 至少我識既同事5年經驗都上至少25k,當然無programmer人工加得咁快 但相對工作量係細d
我係cs major 但我覺得program底對我做野影響唔大 主要係concept上既認識先係最重要 唔係真係學上面d巴打講 比人狗咁撚 不過我都用左好多時間學 近排先叫上手左少少
我就好彩做inhouse 我自己做野方式就幫自己人 對班客惡到仆街 擋到就擋 所以同班開發都算有計傾
巴打可唔可以講下係咩類型既concept
Industry ge domain knowledge?
SQL SDLC個類既knowledge ?
定係Agile ge methodology 個類?

因為銀行多數都係contract base, 而家BA 多數跟project, 會唔會完左project 同 contract 就898
其實好多銀行都有直接請perm ba 不過多數要2年經驗以上
我呢邊就都有contract做上客組 同埋通常一個人唔會淨係跟一個project 多數係跟幾個 而且project至少有一個perm主要負責跟 contract係support為主 因為搞立項一定係perm搞
另外knowledge係指industry domain knowledge 例如講緊chq printing system 成個flow係點走 點樣成個會print到一張chq出黎 講緊係可以涉及4-5個system 而每一個system都會有一大班ba同開發睇住

本身唔係BA但因為pro in VBA關係會撈埋BA野
但無加我人工

除左本身title啲BAU之外手頭上有幾款pj
大部分係process enhancement, data analysis同vendor research咁

好多enhancement都係執印度啲屎
巴打做緊inhouse?
好老實 ba唔係inhouse都唔建議做 如果唔係聽同事講真係做狗咁 起碼user都係同事 大家咁高咁大 明明佢係業務大佬 但係都會好聲好氣同你講野
其實有興趣做ba野可以試下做it aduit 我自己都上緊堂諗住試下轉入去
做緊Business Analyst, 同時間都係Project Manager. 做過software公司提供比d客,呢家直接起in house度做,只係用人地提供service再implement. BA可以話三殺位, 經常做左阿頭同users 既夾心人。 其實做BA唔使點好叻program. 識SQL都夠。 但至少要識d program/ database structure, 正常concept都夠了。 想起BA企得穩係識點樣搞好人際關係, 同developers同users熟既有計企既所有野都事半工倍。
巴打升得好快咁
有無建議條路點行
其實都唔知自己好彩定點。。。。
我只係話要識同人打好關係, 個市場可以話唔係大, 所以好多時候都係人地介紹就轉工爬上去。
但都係岩岩起步,BA條路有排行
fg做左一年bank ba 我係做inhouse it project,另外有條team係做上客
其實景都算唔太差 至少我識既同事5年經驗都上至少25k,當然無programmer人工加得咁快 但相對工作量係細d
我係cs major 但我覺得program底對我做野影響唔大 主要係concept上既認識先係最重要 唔係真係學上面d巴打講 比人狗咁撚 不過我都用左好多時間學 近排先叫上手左少少
我就好彩做inhouse 我自己做野方式就幫自己人 對班客惡到仆街 擋到就擋 所以同班開發都算有計傾

因為銀行多數都係contract base, 而家BA 多數跟project, 會唔會完左project 同 contract 就898

但無加我人工

大部分係process enhancement, data analysis同vendor research咁

好老實 ba唔係inhouse都唔建議做 如果唔係聽同事講真係做狗咁 起碼user都係同事 大家咁高咁大 明明佢係業務大佬 但係都會好聲好氣同你講野
其實有興趣做ba野可以試下做it aduit 我自己都上緊堂諗住試下轉入去

做緊銀行

本身條path唔關ba事
係腦細發現我識VBA SQL Python Java Database design先叫我撈埋ba pj
作為一個fg為左上位只好頂爛市

做左成年都唔升我職已經準備跳槽
Thanks 巴打咁詳細既分享
其實BA 真係分好多隻
有d junior BA 好多時間其實都應該做緊UAT
有d IT BA 真頭做埋database個part, tech 個邊都要做埋
有d 就focus 多d係 process flow, analysis個到, SAS 個d

有時都睇到好亂
做ba做返bank/保險啦 inhouse好做d既 身邊好多同事係vendor轉入黎做
我都想轉 一開始叫低左 而家人工偏低 想追返
應該叫幾多?我fg叫15k

但無加我人工

做緊銀行

本身條path唔關ba事
係腦細發現我識VBA SQL Python Java Database design先叫我撈埋ba pj
作為一個fg為左上位只好頂爛市

做左成年都唔升我職已經準備跳槽
我都想轉 一開始叫低左 而家人工偏低 想追返
應該叫幾多?我fg叫15k

上年搵我叫16 計埋平均每月實收18 19k
但係呢個係我頂爛市後嘅價
咁巴打你唔同啦
你做埋developer d 野
有本錢叫高d
我都係
其實inhouse 同 vendor 既分別係咪純粹唔洗俾人屌得咁甘
我係BBA底既垃圾
巴打你做到PM
洗唔洗讀PMP 個d course 先升到上去
同埋係咪同舊同事都有keep 住聯絡?
你識咁多tools 都唔垃圾啦
冇讀, 其實本身係由BA轉左工去做PM, 阿頭有叫我去讀下。 但之後因為一d事令我要轉第二份,機緣巧合之下就變返做BA, 因為公司見我做緊PM,所以就叫我直接做哂兩樣野。 其實冇咩諗過打後會讀,反而諗過MBA, 但似終冇心情讀書,價錢又貴。。。

睇公司,有d都仲有, 但有幾間既舊同事就冇。
我都係15 但係我contact實收 無bouns果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞