召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
唔係
想問知唔知邊間銀行最好做
或者係伏
做ERP related work 使唔使識得寫program,定係識得用就夠?
你個到請唔請人
in左3 4間都唔請 就黎sd晒所有招聘 只想入行
主要係唔知點解連in都無得in
巴打你之前有冇ba經驗? 我見jobsdb好多都要有經驗 我都想入行
有無見過下agent?
依家好多BA都係secondment
或者再唔係就UAT Tester 開始
之剪見過個請qa嘅agent 電話contact完無下文 應該佢幫我apply個陣間公司無回音 btw 咩係secondment
無 18fg
Agent出糧既工
之前in過secondment 衰左 而家打算自學下sql先 本身淨係識vba d公司唔show我
有無其他野學下對見工有幫助
讀書嗰陣學SQL
每句唔唔係太長 都有nested下咁
但上網睇人打嗰D好長好複雜
究竟SQL要學到幾勁先有人請
17fg做緊銀行secondment
利申唔識sql vba
我地應該係同事
做d咩
same
做ba同你識幾多 sql無直接關係啵,除非份工需要你用到者

利申:識vba識sql,但轉左ba role 後無用過
恆生人工唔高,但學嘢一流。話說大新上年搵好多 headhunt 請BA, 講明 prefer 恆生 candidate.

大新/BEA 細行人工低,不值一提

Hsbc perm 人工正常,contract 就伏到 pk. Hsbc politics 最最最複雜,大把人玩嘢,hsbc = how simple becomes complicated

Scb 同 citi culture 應該差唔多,不過會再 chur d, 人工應該 ok, 不過聽 headhunt frd 講個個做 scb 都做到想走

Dbs 經幾間 agent 請secondment, 人工 ok, 其他唔知

Ubs: 正常 ibank 價,都有請 secondment, 升到 AD/D 就華人止步
嘩 真係大師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞