召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
我自己都有時會lost左或者唔明一d terms,都要佢地提番
我地行agile,好多野冇人教都係自己拎住份brs自己睇熟佢,一路做一路學,其實都唔難,不過我本科唔係cs冇tech底,對住班垃圾vendor真係靠coordination skill搭救先冇比佢地撚得咁甘
問過同事佢地覺得基本都要2 3個月先上手
同埋一開始無人教唔係實唔識好正常咩
Entry post 差唔多啦,有 d 鬆手 d, 有 d 14都冇
明白
見上面巴打講到到到都16k
收requirement 同寫requirement 好多 techniques

你name 幾個常用,如果無用開就search 來學下
又可能你平時用左只係無留意咩名堂,唔係難既野來
讀返個 scrum 啦,無壞既
你慢慢都會變experienced 既,有心學既話
希望同事走左仲跟到d客
就黎三十歲 ...
岩岩先入行 retail BA
好多statistics prediction, R Python coding...
完全唔識... 我入黎只係識 VBA...

超難搞
邊學邊做啦
我都剩係掂過前者,後兩part嘅野未輪到我做住
聽過下team lead講不過唔知咩黎,今晚去搵下先
你提過公司行 agile ,ba主力就係做 user story grooming ,tools就有好多,岩就用啦

用到呢d techniques 係可以增加 business user 同 development team對你既信任係做緊analysis ,而唔係單純既文字處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞