召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
行頭好細喎
轉工易唔易?
要轉去另一個industry 係咪無乜可能?
巴打本身係tech 底定點
Sor, 好多問題
繼續推先
吸引多d BA 巴絲入黎
煙腸做過銀行implementation project
簡直係四面受敵
D developer 亂咁黎真係玩鳩我地
出到去俾d user 屌到甩肺
但係你而家仲有無做緊
推到有巴絲解答我既問題
唔好沉
都係轉番去物流

我無tech底,但有d同事有,但多數外判印度佬
讀general business有無機會入行
postgrad仲未搵到工
想轉BA lm
無it底進修啲咩最有用
冇it又唔識計數咪即係吹水
讀緊is master,本身做緊sales,其實BA如果冇tech底,係咪姐係吹水佬,user想要乜就同IT佬講?
見到成班係it界呃飯食ga廢柴真係把鬼火。
仲吹到對db有認識,小弟做左幾年野都覺得自己識皮毛,你班口水佬冇咩handon exp就話識
推返上黎先
人工方面o 唔 ok
你無tech 底,做落會唔會吃力d?
基本既SQL/ Oracle 應該要識
如果乜都唔知就難d入行
或者由UAT Tester 做起
我都唔係太清楚
有無其他BA 巴絲
冇tech底就唔好做啦,比個客講兩講就露晒底。
到時搞唔掂個客,requirement 亂咁飛,真係成條project team多謝你。

不過想做的話, 我覺得要學識基本野,(例如:有幾多種programming language, 唔同db有咩唔同)最主要係行內智識先知得多,唔洗話好熟。

Ps: 成日比人撚尻
對外俾班user屌到仆街, 對內就俾班IT狗撚狗咁撚

利申: BA
巴打做緊邊個industry?
行內智慧要知得多呢個我都明,所以我好驚入錯industry, 到時轉工就好煩,其實BA大路一定係做Banking / insurance? Retail BA 有無得發圍?
有幾多種programming language 呢d基野其實都知,但係巴打你係直頭識入code 定點?
BA 真係三煞位黎
不過巴打你係tech 底定點?tech 底應該好過d
做vendor公司

有個朋友做bank ba, 3年經驗仲未過兩萬,唔知佢問題定點
冇tech底就唔好做啦,比個客講兩講就露晒底。
到時搞唔掂個客,requirement 亂咁飛,真係成條project team多謝你。

不過想做的話, 我覺得要學識基本野,(例如:有幾多種programming language, 唔同db有咩唔同)最主要係行內智識先知得多,唔洗話好熟。

Ps: 成日比人撚尻
巴打做緊邊個industry?
行內智慧要知得多呢個我都明,所以我好驚入錯industry, 到時轉工就好煩,其實BA大路一定係做Banking / insurance? Retail BA 有無得發圍?
有幾多種programming language 呢d基野其實都知,但係巴打你係直頭識入code 定點?
做vendor公司

有個朋友做bank ba, 3年經驗仲未過兩萬,唔知佢問題定點

早3,4年前就好
而家比big data, cyber security過哂頭la
所以樓主諗下係咪仲入呢行
而家既ba又唔係好差,不過不失

其實ba都有幾種,前面巴打提既都係it project based 既ba
另外有d做analysis,比insight,個d似乎更有前境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞