召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
有冇見過BA升做PM? 定通常係developer 升做PM?
之前聽同事講去過星展做 惡做到仆街

有冇見過BA升做PM? 定通常係developer 升做PM?

見過一個 不過以前係trainee
但係BA如果要再升,一定係PM ga la wor?

見過一個 不過以前係trainee
但係BA如果要再升,一定係PM ga la wor?

例如係 industry standard用乜,有乜 update 既 technology 用

通常 user 最另就係話你做到好似乜乜(app)咁上下
最叻
lm
正解
workflow 真係間間差唔多
就好似1+1 咁永遠都係2
只係你會數手指定用計數機既做法一樣

又或者可以話佢地用既字含意唔同。
所以要好熟公司內部野。 舉個例子,
division起公司A可以理解做product category
但起公司B可以理解做financial distribution.
大家咁話!!!!
其實inhouse 同 vendor 既分別係咪純粹唔洗俾人屌得咁甘
可以咁講
做in house似終都係自己同公司, 相處落都好聲氣
做vendor果陣d clients成日覺得比左錢就應份,一唔得就起度嘈。咁將心比心我比錢買你package都想有個好既服務既。 不過做in house自由度大好多,唔多限制。 vendor好似set死左一式一樣,有時同一時間carry幾個clients, 又會忙左亂左。
但係咁講 vendor 其實會唔會多野學d
因為你跟緊唔同既project, 環熟唔同公司同行業既process flow?好似多野袋d?
但係同inhouse 其實做個方式唔同既話,轉返入去會唔會難?
我見巴打你兩邊都做過
唔一定vendor會多野學d, 事關就算你做vendor同in house ,都係做返自身用緊既軟件,分別係vendor公司砌出黎,定係自己(公司) 砌出黎,定係你向vendor買返黎。 冇錯,可能你會話唔同公司有唔同既做法!? 岩,但大致上黎黎去去都係果幾個步驟,可能我專攻某個行業,所以大部份都極其相似,黎黎去去process flow咪又係果幾個steps. 可能只係再分流既硬軟件出入唔同。 做vendor可能會識得人多d是岩既, 但同一時間迫住自己用自己個系統去develop會限制多左,成日覺得自己背住良心咩都話得,其實到頭黎只係呃/拖clients (當然唔係成日) . 做in house發揮大,冇野set死住, 只要developers肯做就冇話唔得,最重要係公司肯唔肯比資源。 而最慘就係做in house但同時間買vendor個system implement. 遇到d廢既vendors, 真係喊三聲。

唔覺會話轉去難。 反而係睇你自己想點做。 你寧願support自己公司既同事,定係想support你米飯班主既clients, 我呢家會揀前者。

簡單啲講其實vendor同in house都係個四款database:

Hierarchical
Network
Relational
Object-oriented

唔同嘅只係user interface係用咩
基本上背後嘅workflow好多都一理通馬國明

執黎執去都係個啲屎
正解
workflow 真係間間差唔多
就好似1+1 咁永遠都係2
只係你會數手指定用計數機既做法一樣

又或者可以話佢地用既字含意唔同。
所以要好熟公司內部野。 舉個例子,
division起公司A可以理解做product category
但起公司B可以理解做financial distribution.

基礎最緊要呀
Insurance Solution pre sale 留明。
遇到client 垃圾IT team 真係喊三聲
有無巴打知道做夠一年轉工叫到幾多
我而家15k
Fg? 比我就試18 ,19k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞