召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
想轉但冇相關經驗
巴打係太陽?
我冇野做就會準時6點走,有野做起上黎9-23都試過
我就是成功例子
UAT入行15k,做左兩個月轉新公司加左7%,而家同一間轉左aba又加左6%,做緊個portal嘅pj,黎緊會follow mobile app,仲學緊野
都加得幾快 ,巴打介唔介意講係咩field?
保險 仲係user個陣已經日日要同vendors傾野,有時仲要同西users開會做demo,而家production support日日對撚住班users babysitting,都係多得班垃圾vendor我地先咁慘
另外個project拎完requirement,而家夾住班users迫佢地sign off左先
上個月底有間發展唔錯嘅start up用我而家呢間公司嘅30% increment請我跳槽最後我reject左,一來轉field二來我又未真係學哂ba role要做嘅野,自問真係未有能力拎個offer住,三來之後負責嘅project好玩又多野學,年尾review或轉公司都多樣野deal
巴打做兩個月都轉到公司
本身做uat真係見人工唔太低又想sip時間等年尾搵本科嘅工,點知做做下又覺得幾啱自己又咁啱有朋友refer左份sceondment比我咪試下,其實係無心插柳。公司文化好,同事又夾,老細又有料到,四周環境又舒服咪繼續做
我都想做保險入唔到保險 希望搵到好嘅開始
btw兩個月就走唔會jumpy? 定唔寫第一份落cv
我16 grad一路做part time 17年尾先搵full time 第一份就係佢,冇agent覺得我jumpy相反好impress點解我做得兩個月學到咁多野,咁當然我個陣見agent都比佢讚cv寫得靚
同埋份工係個fd refer我比agent所以見一見就直接見AM就請左,interview講得番做過咩duties而skill sets又點relate到而家呢間公司都要識講下,同埋比到line manager知你有決心升BA之後嘅野都唔難嘅
skill set可以點present 而家翻左半個月但我都唔覺有咩skill set可以講出口 都係溝通上嘅用語同埋態度上點同developer溝通 定係保險個邊唔同d
Feasibility report, defect logging, coordination呢d都唔洗教喇下話 但你只係做左半個月就當自己係張白紙上linkedin搵下有冇offer la
諗下自己讀左咁多年書有冇咩性格特點同transferable skills apply到落BA度,其餘就自己睇路,其實都係interview技巧,in得多就知對方想要乜,加油
我公司而家先開始發展it所以好多野我地要自己pick up冇人教,全部都邊做邊學,銀行嘅話會有多d training,銀行有好多core banking同service都唔死得,相對穩定。我呢邊唔洗出街對client剩係得user用,我地都keep住update好多defect log
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞