召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
可以咁講
做in house似終都係自己同公司, 相處落都好聲氣
做vendor果陣d clients成日覺得比左錢就應份,一唔得就起度嘈。咁將心比心我比錢買你package都想有個好既服務既。 不過做in house自由度大好多,唔多限制。 vendor好似set死左一式一樣,有時同一時間carry幾個clients, 又會忙左亂左。
其實好多銀行都有直接請perm ba 不過多數要2年經驗以上
我呢邊就都有contract做上客組 同埋通常一個人唔會淨係跟一個project 多數係跟幾個 而且project至少有一個perm主要負責跟 contract係support為主 因為搞立項一定係perm搞
另外knowledge係指industry domain knowledge 例如講緊chq printing system 成個flow係點走 點樣成個會print到一張chq出黎 講緊係可以涉及4-5個system 而每一個system都會有一大班ba同開發睇住
咁當然識其他野會有bouns eg vba

本身唔係BA但因為pro in VBA關係會撈埋BA野
但無加我人工

除左本身title啲BAU之外手頭上有幾款pj
大部分係process enhancement, data analysis同vendor research咁

好多enhancement都係執印度啲屎
巴打做緊inhouse?
好老實 ba唔係inhouse都唔建議做 如果唔係聽同事講真係做狗咁 起碼user都係同事 大家咁高咁大 明明佢係業務大佬 但係都會好聲好氣同你講野
其實有興趣做ba野可以試下做it aduit 我自己都上緊堂諗住試下轉入去

做緊銀行

本身條path唔關ba事
係腦細發現我識VBA SQL Python Java Database design先叫我撈埋ba pj
作為一個fg為左上位只好頂爛市

做左成年都唔升我職已經準備跳槽
我都想轉 一開始叫低左 而家人工偏低 想追返
應該叫幾多?我fg叫15k
我都係15 但係我contact實收 無bouns果d

大家同我一樣係頂爛市fg

其實仲1516唔知轉唔轉工
好多時因為pj關係我係directly同head呀management呀一齊跟pj
1月做appraisal個時head都有暗示做到咁上下有成績會升我

但到而家過左4個月撚左5個pj
到頭來收到風係升嘅人唔係我
即刻當堂謝哂收哂皮

工作環境同head份人好好 真係唔知點
巴打咩industry
巴打做緊inhouse?
好老實 ba唔係inhouse都唔建議做 如果唔係聽同事講真係做狗咁 起碼user都係同事 大家咁高咁大 明明佢係業務大佬 但係都會好聲好氣同你講野
其實有興趣做ba野可以試下做it aduit 我自己都上緊堂諗住試下轉入去

做緊銀行

本身條path唔關ba事
係腦細發現我識VBA SQL Python Java Database design先叫我撈埋ba pj
作為一個fg為左上位只好頂爛市

做左成年都唔升我職已經準備跳槽

好多時因為pj關係我係directly同head呀management呀一齊跟pj
1月做appraisal個時head都有暗示做到咁上下有成績會升我

即刻當堂謝哂收哂皮

巴打咩industry

bank
我同你差不多 不過我就由頭到尾都無升職既機會
Lm

即刻當堂謝哂收哂皮

巴打咩industry

bank

之前聽同事講去過星展做 惡做到仆街
我IT 狗就最終意撚狗咁撚班BA
但係咁講 vendor 其實會唔會多野學d
因為你跟緊唔同既project, 環熟唔同公司同行業既process flow?好似多野袋d?
但係同inhouse 其實做個方式唔同既話,轉返入去會唔會難?
我見巴打你兩邊都做過
唔一定vendor會多野學d, 事關就算你做vendor同in house ,都係做返自身用緊既軟件,分別係vendor公司砌出黎,定係自己(公司) 砌出黎,定係你向vendor買返黎。 冇錯,可能你會話唔同公司有唔同既做法!? 岩,但大致上黎黎去去都係果幾個步驟,可能我專攻某個行業,所以大部份都極其相似,黎黎去去process flow咪又係果幾個steps. 可能只係再分流既硬軟件出入唔同。 做vendor可能會識得人多d是岩既, 但同一時間迫住自己用自己個系統去develop會限制多左,成日覺得自己背住良心咩都話得,其實到頭黎只係呃/拖clients (當然唔係成日) . 做in house發揮大,冇野set死住, 只要developers肯做就冇話唔得,最重要係公司肯唔肯比資源。 而最慘就係做in house但同時間買vendor個system implement. 遇到d廢既vendors, 真係喊三聲。

唔覺會話轉去難。 反而係睇你自己想點做。 你寧願support自己公司既同事,定係想support你米飯班主既clients, 我呢家會揀前者。
其實inhouse 同 vendor 既分別係咪純粹唔洗俾人屌得咁甘
可以咁講
做in house似終都係自己同公司, 相處落都好聲氣
做vendor果陣d clients成日覺得比左錢就應份,一唔得就起度嘈。咁將心比心我比錢買你package都想有個好既服務既。 不過做in house自由度大好多,唔多限制。 vendor好似set死左一式一樣,有時同一時間carry幾個clients, 又會忙左亂左。
但係咁講 vendor 其實會唔會多野學d
因為你跟緊唔同既project, 環熟唔同公司同行業既process flow?好似多野袋d?
但係同inhouse 其實做個方式唔同既話,轉返入去會唔會難?
我見巴打你兩邊都做過
唔一定vendor會多野學d, 事關就算你做vendor同in house ,都係做返自身用緊既軟件,分別係vendor公司砌出黎,定係自己(公司) 砌出黎,定係你向vendor買返黎。 冇錯,可能你會話唔同公司有唔同既做法!? 岩,但大致上黎黎去去都係果幾個步驟,可能我專攻某個行業,所以大部份都極其相似,黎黎去去process flow咪又係果幾個steps. 可能只係再分流既硬軟件出入唔同。 做vendor可能會識得人多d是岩既, 但同一時間迫住自己用自己個系統去develop會限制多左,成日覺得自己背住良心咩都話得,其實到頭黎只係呃/拖clients (當然唔係成日) . 做in house發揮大,冇野set死住, 只要developers肯做就冇話唔得,最重要係公司肯唔肯比資源。 而最慘就係做in house但同時間買vendor個system implement. 遇到d廢既vendors, 真係喊三聲。

唔覺會話轉去難。 反而係睇你自己想點做。 你寧願support自己公司既同事,定係想support你米飯班主既clients, 我呢家會揀前者。

簡單啲講其實vendor同in house都係個四款database:

Hierarchical
Network
Relational
Object-oriented

唔同嘅只係user interface係用咩
基本上背後嘅workflow好多都一理通馬國明

執黎執去都係個啲屎
就咁睇覺得BA前途麻麻
係啊,發唔到達 又 餓你唔死咁
有心做加有d運 30前上30k都唔難既
之前聽同事講去過星展做 惡做到仆街

多謝巴打咁詳盡既解釋
祝你越升越快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞