召集所有做緊 Business Analyst 既朋友

1001 回覆
11 Like 56 Dislike
未轉過工,不過有agent搵都可以叫到15-20% increment,如果係海外agent搵你可以再叫高d

我做aba都咁多人搵我諗再senior同多經驗嘅巴打要叫得再高都唔難
想問下有無巴打熟銀行業ba行情
可唔可以pm我傾下 緊急
另外想問係咪it 比較多果邊既ba發展前景比user side既好
https://t.me/Ushsuxj
我都想知 同埋non cs出身做it ba會唔會聽唔明d developer講咩 我見d agent咁同我講但身邊都有人做到banking/insur嘅it ba
non cs 又唔吸收下 tech野,就緊係會聽唔明(for example 傾緊 js用乜 framework 用react定angular )

一個requirement 係技術上做唔做到,可唔可行,會答唔實user或好易吹大左 dev做唔到者,但無話做唔到一個好 ba 既
銀行FA
辭左職想轉行
唔知而家難唔難搵
人工又係一個問題
無話it比較多就一定吃香既

熟行業既domain knowledge 都係adv 如果公司係 focus係 business automation (for example 保險識 claim flow, 銀行熟相關regulations )
轉返system development / assurance 唔難
fg咩都唔識 見巴打你都好熟行情
我都好煩惱 假設有兩個offer全部條件都極似
但一個係it related比較多 做拎requirement 寫tech spec果類
定係user side ba要幫手develop新product 都會有拎requirement uat再比vendor/it team會比較好
以前都係睇表做分析 forecast
唔知點R人工
感覺而家都幾underpaid
不過間間野都叫你寫current salary
講緊係兩間公司差不多規模下

簡單分法,除開左係一份工外,邊方面會覺得有趣d
即管照 salary survey 叫價啦
四年total
三年相關經驗可以R到幾多
呢層你問 headhunter / agent比問我好

睇下 robert Walters,jobsdb 果d salary survey 係咁上下啦
thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞