撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
批咗按揭,申請嗰陣時剔咗自住,過兩年放租俾人假設報正會唔會有問題?
有樣野想問問,關於5成按揭放租

如我2年前買入一手樓,當時交交價係8M,借6成 (4.8M)
到今年底收樓市價去到12M,咁我 可唔可以正當出租? 我唔太清楚5成出租係計4.8M/8M還是4.8M/12M

望解答,謝謝
想申請按揭,銀行比左兩個選擇
P plan, P(5.125%)-2.75%
H plan, cap P-2.65%
想問下你覺得我應該用邊種好?因為見最近h plan應該每月都去到cap, 但我唔知之後會唔會回返。
同埋見最近樓市開始回調,擔心過左罰息期未必轉按到
巴打想問下
呀哥一家人想買居屋,1983年入伙 550萬,唔知補地價未
得呀嫂有入息証明 24K, 哥哥工作係類似幫大陸店係香港做採購 無入息 每個月上大陸拎現金 人工大約16K
有無機會借到7-8成
銀行壓力測試要點樣先當哥哥既入息有效
THX!!!
Sorry All 因睇住 3 忘記左 1。大家如果再有野想問可以去 3 問阿
https://lihkg.com/thread/754078/page/16
H Plan 都係大 P?

如是 P 位一樣,你有咁既擔心時就揀有埋 H 個 Plan 啦。因為真係減息時,你可以供H麻
巴打想問下
呀哥一家人想買居屋,1983年入伙 550萬,唔知補地價未
補地價未可問 AA 阿,一定知道的
得呀嫂有入息証明 24K, 哥哥工作係類似幫大陸店係香港做採購 無入息 每個月上大陸拎現金 人工大約16K
有無機會借到7-8成
無,因 550 萬 8 成是 440萬,過壓測入息最少 4 萬。人工只得你呀嫂有數睇當入息,所以做唔到
銀行壓力測試要點樣先當哥哥既入息有效
Autopay 出糧,公司信,糧單,MPF
或 自僱,BR,內部帳

THX!!!
當然正常出租無問題啦兄弟!

按揭餘額/市價 = 4.8M/12M
你做幾成按? 8成有機會出事阿,因依家有電子提示,一做高成數銀行即知有機會煩你。

但如你做一般 6成,出事機會不高,大不了轉按同找多少少比銀行,做正常出租盤
銀行50
發展35

咁點計?
唔該博士

我係另一個post問呢個問題,有爸打答唔係計市價,係計返當時銀行按揭時既買入價即4.8M/8M 。除非做轉按,先可以再用市價12M計。所以我想再問清楚d,因為我未過罰息期,要等到2019年7月先過,而年底收樓如不能出租(唔做犯法野),咁我會損失7個月既租金收入。

唔該你先
大約三年之前係東亞問過丁屋按揭
佢話因為冇補地價所以要等五年
匯豐就話唔做
我想問依家仲有冇銀行係可以容許冇補地價嘅情況下丁屋按揭?
同埋東亞嗰個政策中存唔存在?
請問如果老婆係受僱員工,我係自,僱有間有幾個人名嘅有限公司,有咩方法做到手9成按?
巴打想問一下

現時欠款290萬,估價升至600萬,如果轉按做5成按,業主月入2萬,可唔可以用呢個5按單位既估計租金12500,甩左按揭擔保人,只係用業主收入過壓測轉按?
有租約租金計7成,12,500*70%=8750

加你人工2萬=28,750

如你無外債,如私人貸款,可以轉按甩擔保的,岩岩夠過壓測。
睇入息架咋Ching
是咪自僱無關係~

Btw 因開左post2 所以忽略左1,如想即時回覆可來2交流呀!
巴打,補充多少少,如果無租約,計唔計到估計租金?
想問下
老婆單名買新樓 430 萬
想借盡360 萬
我落名做擔保人
仲差三四千蚊先過壓測
加埋外父名 但佢成62 歲
hkmc會唔會有機會唔批?
想請教一下,如果2年前用hkmc 80%上會,而家轉按,可唔可用再用返hkmc做8成?
12/3 簽了正式賣樓協議 (賣自住樓, 10/5交吉俾買家)
18/3 簽了臨時買樓協議 (買自住樓, 30/5收吉樓)
23/3 將會簽正式買樓協議

是否不用交雙倍印花稅?
想買800萬樓,但我地現金得230萬, 可以點做?

老婆物業:1個120萬有契工大 (full paid)
老婆物業:1/2個250萬有契工大(同老婆大佬每人一半)(full paid)

我物業:2個車位大約300萬(full paid)
想問下會唔會出現銀行批但hkmc唔批?
如果hkmc真係唔批但又就黎到成交期可唔可以即刻同銀行申請借六成買樓,因為我預留有足夠錢畀四成首期,謝謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞