撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
你預借幾多成呀,有D行外地收入 借少1成
今晚聽朝再清問題
二百萬鬆d係手
想買六百萬
報稅只報12k 入數就分開兩張支票
內地收入不是問題,只要齊收息文件:公司信、糧單、銀行月結單,有內地稅單更好。再加直屬親人居港證明,MC一般都批到。

如果真係極擔心,可做預批,咁就萬無一失。
睇樓係簽完offer letter 後銀行confirm 同你做後先睇的。不是申請後就睇。
係呀,原因係依家一般銀行都有2年罰息期:

頭年轉走:除左嘔番所以回贈外,更需要罰多1%貸款額

第2年走:淨係嘔番現金回贈即可
道理講係。但只要申請人入息齊備,銀行都可以當私樓一樣照批。只係pricing 無咁靚:

一般行定息P plan, 照有按揭高息戶口(Mortgage link)
人工5萬加1萬monthly bonus ,但做細公司,公司無月結的出糧紀錄,不過係經銀行過數,有employment contract,要報税,銀行會唔會唔信?
銀行會否check 我公司?公司超微型,但都係有限公司,洗唔洗老闆比d證明?
同佢monthly bonus會唔會唔當月入?
咁姐係只係用綠表價做6成按揭..? 白居二都唔係咁著數..
買綠表2手居屋 係咪一樣做到9成按加25年還款?
想問如果想買400萬按九成的舊樓
一個人月入過唔到壓測
連埋老婆兩個人既收入就過到壓測既話
層樓買個陣係咪要落哂兩個人既名?
因為想留低一個首置名額

上網唔係好搵到兩公婆一齊既收入過壓測既資料咁
唔該哂
1. 用扣左mpf 計

2. 400萬9成,姐係借360萬。以現時人工:34.8k 夠過壓測,批到的!
計番數,雖然你個思路可行,但人工唔夠過兩層樓個壓測...

1)如人工夠過,現時層樓又自住,可行。關於兩層樓點一齊做6成,我覆過,請爬爬文。

2)如放緊租就難操作喇。因為放租金管局要求減一成按揭的,而為證明自住,銀行會要求水電煤,及睇樓。

睇樓好閒,一般3、40年內樓細行可不必睇樓。自住證明關鍵在水電煤。以上操作針對6成按揭
630萬計,上會95% = 598.5萬。人工最少37,600,夠過收入支出比。因政府擔保,唔洗壓測
最高4成,細行較鬆

但真心講,MA睇資產基礎抵押好緊,始終無入息少左層保障,所以唔係跑數唔會點鬆
大貓呢個真係唔知,好少做原銀行review 。因為街啲plan 太靚仔,好少人咁鍾情一間
冇人答我問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞