撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
怕,一成內尚可話牛市樓價,叫銀行跟成交價。但過一成就真係有啲危喇..

Btw 買樓前可以搵多幾間行估價,一般私樓匯豐估價高啲,洋樓仔就細行估足啲
小企業老闆難唔難做按揭?每月有出糧畀自己,報正稅項。係咪有機會會睇埋間公司條數?
可以既,但其實唔叫轉按。只係要求銀行重新審批過你個case,入息夠計就甩到擔保人。一般咁做,銀行會收一千手續費。

所以好多人會揀轉去其他行,一來重新賺按揭現金回贈、二來又唔洗比手續費~
見兩位手足問呢個問題,一次過用例子答:

1)地產(底薪加佣) 2)保險(純佣)

銀行對入息唔穩定既工,會睇6個月入息,計平均數。如非常不穩定,如6個月內,得中間卡啦有十幾萬佣,其餘得萬拎既,銀行會將入息打6-8折不等。

只要入息夠計,按保公司會照做照批的。如真係好擔心,可以搵銀行做預先批核,成功批核既,offer 一個月有效
如 1)雙糧 僱員合約有寫明既,會照除12計每月人工

2)花紅 因不穩定,銀行要求要做滿2年,睇兩年花紅,再計平均每月人工。工作不足2年則花紅不計

壓測無影響都係守4/5成人工,最緊要係人工計法
咩樓都按得,只係terms 唔同姐
一定要「直繫」親屬!

例如女婿、新抱、堂哥、未婚夫妻等等,但當然 銀行係唔會要求文件證明的
唔好咁啦巴打.. 學是學非咩

PHD 都叫簿餅博士喇.. 唔同簿餅都去讀博士咩
如有人教你點準備文件,其實唔難做

即使報正稅,銀行都要睇3個月數的。如做蝕數,會唔計出比自己既糧。因為銀行會假設公司無錢賺,老闆要填氹,所以會抹殺老闆人工~
想問問按揭擔保人問題

假設我而家買樓 上網查左壓力測試差一萬左右
加埋細佬做擔保人就夠
如果我黎緊半年會加人工 加完就夠數
到時除左佢既擔保人名,手續會唔會好麻煩?使唔使一定要轉按?

同埋暫時肯定佢黎緊半年未有買樓打算
用佢名之後除名返,會唔會對佢買樓/其他有咩影響?
真心問 感謝
到時原銀行申請甩擔保人,加一千銀就得。

轉按係比想甩擔保人之餘,又過左罰息期既朋友用的,因為可賺多次按揭回贈。如你呢個case 跟上面做法,到時申請番就得~

除細佬名後對佢買樓無影響的,但對佢按揭有影響。因首置係講佢有無持有物業,而按揭影響係金管局規定:多於一個按揭貸款時,按揭成數會減一成
Thanks!即係就算除左名,佢都跌入「多於一個按揭貸款時」呢一類,佢自己買樓壓測時會收入減一成咁計?
唔該哂
自膠 睇錯哂
即係佢除左名後 都係最多按7成(假設本身8成)
想問如果fresh grad 返perm 工,穩定入息
份工要返幾耐先做到擔保人?
因為女朋友係fresh grad,我諗緊如果
做得幾個月野,未有税單,會唔會計得足
我做8成按

另外,舊制退休公務員份長糧可以計埋做擔保嗎?
留名學嘢
村屋做唔做到8成?
自己而家係呢個case 不過係蚊型有限公司 自己請自己 銀行會唔會check間公司老細係邊個? 有銀行職員教路出糧支票搵個員工簽 work 唔work?
屋企廚房幾大
銀行 retail Credit 新入職留名學野
首置係咪一生人得一次?
點睇大貓以本傷人做爛市
賣左重新計過
如果有錢的巴打可以玩近親轉讓,可惜我是窮撚
如果老公老婆買樓
老公3萬,老婆2萬,邊個名買有沒有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞