撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
1. yes 比一半就得

2. 係,重新計過 3年

3. 可以首置再買

4. 900萬樓。雖然你份人工最多可借 989萬按揭,但因為你首期不足,只有400萬,令你少左好多選擇。因為銀行1000萬以下最多借 6成 Cap 5百萬,1000萬以上最多借 5成無 Cap 位,但減番你 400萬首期,1000萬買唔到,因差 100萬首期。所以只有 900萬,先合符你有既首期。

(以上操作只基於現有資源,無任何額外槓桿)
意指唔可以網上估價姐,但只要搵銀行/測量師行 就一樣估到架啦
工廈 5成
請問print出嚟嘅電子糧單可否當入息證明?
每年續約嘅合約工(一定會續,做咗三年)係咪未必會批?
感謝巴打
有無稅單,MPF?

有就不必擔心,批到的
謝謝巴打!
如果買居屋,但有廿萬街數咩緊係咪唔會批按揭?
我係間蚊型公司老細,想買個工廈單位,最盡可以按到幾多?
工廈 4

自膠 greatsoup
是甘的, Frd A 同佢呀媽有得用綠表抽新居屋 (Target = 4M 左右)
我計過借85%; 25年, 一個月14K左右 . (frd 收入 HK$ 20K左右)
咁一定唔夠數借, 要搵擔保啦, 問題如下:
1) 綠表抽新居屋可以借到 85%+??
2) 有冇咩居屋綠表按揭限制要注意?
3) 加擔保有冇限制? 如一定要兄弟姊妹? 老婆??
4) 擔保要收入多幾多左右??
5)層新樓一定只可以寫frd A+ 佢呀媽?
謝謝
搵我啦當然
1)最高 95% 都得

2)無咩按揭限制,新居屋一定做得足 30年,而且入息「申報」就得

3) 擔保一定要直屬親人
(爬爬文,有教過可以點做

4)4M * 85% = 3.4M,「申報」月入約 萬 5 即可

5)地產野唔熟,最好問AA/房署。估計:應寫邊個都得,但舊公屋業主點都要有名
1)要睇重有幾多年政府擔保

2)同收入夠唔夠過壓測
應覆哂,有漏請引用
又想問
自己間有限公司, 上年度係loss 既, 對自己做按揭有無影響
樓價 5439000
自己人工 35000 政府
做了家人買車擔保人
想做80%按揭

老公人工月入50000

想問
1)為家人買車擔保人會不會影響做樓按揭?
2)如老公做擔保人應該做到80%按揭?
想問下:
本身人工$20k x 13個月,最近加左人工到$23k,過去2年花紅平均50k。如果做壓力測試銀行會當我每月人工係幾多呢?

利申:13個月同花紅都有公司信證明
如做 6成,計法 = 20K*13/12 + 50K*2/24 = $63K

如 MC,睇情況,有啲未必計花紅
影響甚微。我試過有客學生貸款會上TU,有啲又無上,但上同唔上都做到高成數
==.... 無的,就如銀行話最平0.1% 月息,但最終批 0.5% 比你,個 0.4% 無得追的

另有聽過,但佢超過600萬係做到 8成,但只限新樓,同佢有個「按揭參與費」,約貸款額 6%。
抵唔抵自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞