撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
我3年前買左層樓3.9m,借9成還30年,月入30k要老豆做擔保
而家升到5.5m,如果想轉低息plan、拎回贈同除擔保人,原銀行做唔做到?
如果要轉按去其他銀行,咁洗唔洗拎一舊錢出黎先得?供樓會唔會貴左?
有份大額人壽 做唔做到按揭
就黎收工 今晚一次過清問題!巴絲們稍候

另真心多謝 Greatsoup 巴幫忙解答 我今晚再作補充同比多啲資料大家
thx bro
點都無稅單,因為係國內工作,交大陸稅。
6成定8成係取決於樓價。

6百萬內,8成,最高480萬

6百萬外,6成,最高500萬
申請時會check, 主要用文件同睇樓去證明

文件如:業主名既水電煤單。如租左出去,水電煤會轉哂租客名,所以銀行以此判定。

睇樓,唔洗講啦。直接踩上你屋企睇,有無租客一目了然。

Btw 有啲細行無須睇樓
如果過左罰息期後...喺同一間銀行review plan想借多啲/縮年期,呢啲情況係咪通常冇rebate offer
咁想問如果個單位既相似單位市值650萬,我可唔可以叫銀行只估價600萬,借足480 萬?
假設2年前樓價550萬,借8成,即440萬
我唔係大陸收入,我係香港公司岀糧,中港人士,交大陸稅抵啲。
但係申請完重會唔會突然間上去check
MC 無話規定一定要做足8成,MC只規定做超過6成就要比保費。

因為保費會因年期、定息浮息而變,直接cap張圖比大家睇睇

照道理係按得一半,因為金管局規定:多於一個按揭貸款時,會減一成。

買交吉單位,如利申自用,銀行一般都會隻眼開隻眼閉,照批6成比你。

但留意,15%印花稅都要比;第三層樓就未必用到呢招了
你岩 只要估價超出左,就要跟死MA 規矩。

但當然 估價唔超太多,可搵相熟銀行㩒低少少價,或一次估哂市場咁多行。邊間低去邊間

試過估6.3m 㩒到6m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞