撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
要分做6成定做8成。

6成
1)定期公司入數,有齊:公司信、糧單、半年戶口記錄(自動/公司名轉帳)。批到的,最短甚至3個月都得。
但用自己公司則必死無疑。除非間公司不是空殻,同埋要交公司數比銀行睇。

2)一定要見到公司名/Autopay 既轉數先當收入

3)搵朋友或搵人做

4)一定要直繫親屬,如表妹、堂妹

5)穩定入息睇3,不穩定睇6個月平均

8成
1)同6成 1) 差不多,但要求一定要二者有其一:強積金或稅單,兩者都無:reject

2-5) same as 60%
巴打可以去銀行申請下丫,呢啲跑數位應該經常請
Full Paid按揭保費後轉按,可以退款:
第一年 -> 退40%
第二年 -> 退25%
第三年 -> 退15%
第四年以上 -> 不能退

一般而言要符合以下條件:
成數90%以下
樓齡30年以下**
不能用作轉按套現
要經律師行處理
過往還款紀錄良好
符合自住要求

條件只係一般條件 相熟銀行有得斟酌

為上車既,未補地產公居簡直係恩物!因為政府擔保,所以係「申報」入息就得,唔洗「證實」入息。而且銀行唔理樓價最高批95%按揭,姐係層居1000萬都好,最低首期都係50萬。

但留意居屋入伙年期,因為政府只擔保30年,所以如買二手時,銀行會用30年 - 入伙年期做最長還款期。

例子:
二手居07年落成並同年入伙,業主17年放售。新買家最長年期只可做:30 - (2017-2007)= 20年
1)啲錢揸下手好過

2)轉按極難搞
唔會寄。銀行有分住址同通訊地址。

點check 自住
1)睇樓
2)水電煤單
是咪每兩年先可以轉plan 一次?
一樣case 好慘.... 稅好高...
1)答過了 唔用計數機底下,按揭貸款1萬人工槓桿100萬。4萬5人工,最盡9成都得!

2)上到,但要多啲首期咁解~ 因老公已有按揭係身,做你擔保時會減一成按揭同做唔到按保,換言之最高做5成
有糧單、自動轉帳、有報稅,有計傾
14年同老婆聯名買咗洋樓仔,依家想甩老婆名出黎,咁老婆仲有冇首置,洗唔洗double stamp?
咁今個月舊工重有無出糧?

有出糧,按比例都好,都接受。但你預銀行一定要你補埋新工合約先會批offer 比你架喇
巴打,有其他巴絲問過。請參考該回覆
有錢買層私樓啦,依家樓價咁高,補地價補死人架。

而且居屋係for 上車only。呀仔食唔食到雞脾就靠私樓~ papa
只要香港人,國內工作都計,唔洗打折。

但都要有齊公司信、糧單、銀行出糧記錄、卡片/工作證
已tg你喇
兄弟,睇完我答既野都唔明再問,我再答!
想問一問白居二問題
如果用白居二買二手居屋 假設層居屋係1996年起既房委會樓

係咪代表做唔返25年 政府擔保按揭?
年輕唔代表廢,年長亦唔代表勁。我分享既野可以印證到的,更何況專家咁多,我好歡迎一齊交流分享,好似greatsoup 咁,岩錯都一齊交流,咁先印證到事實~

另作家格拉德威爾在《異類》一書中指出「人們眼中的天才之所以卓越非凡,並非天資超人一等,而是付出了持續不斷的努力。只要經過1萬小時的錘鍊,任何人都能從平凡變成超凡。」

原文網址:https://kknews.cc/zh-tw/culture/48qamxv.html

希望巴打你唔好以貌取人、以年紀取人~
父母已經到咗退休年齡,佢地有層供剩200萬嘅樓,而家市值800萬,請問仲有冇可能按到層樓?

阿妹係公務員,廿幾歲,月入五萬,就係冇首期,請問600萬以上嘅樓佢係咪唔洗諗?
居屋做按揭係咪邊間銀行都無分別?
如有,有咩銀行推介
多謝巴打欣賞
有你地既支持係我不斷回覆既動力
照我所知 非固定收入做唔到九成 八成半都唔得.....mc都唔會批
咁請教下,對居屋唔係好熟悉,當有朋友問我想買居屋既問題,我就唔識答。

有朋友睇中左某間 26 年樓齡既居屋屋苑,佢可以用綠表資格買
咁佢係咪 either
a. 用綠表資格買,但房署只餘下 4 年保証期,可以按 90 定 95% 但只能供 4 年?
or
b. 放棄綠表,以自由市場既方式買當正私樓,申請按保按 80-90% (depends on 實際成交銀碼) 供 30 年?

而不可以同時又用綠表又按保借 30 年上車?
rebate 可以有幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞