撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
容易借按保,因為入息穩定。

居屋詳情可參考 (2) post 已詳細講解
想問下大陸租金收入點計入壓測?
買樓既學問多喇....

1. 搵AA 睇樓,睇樓齡輕既私樓無事。如舊洋樓、唐樓,除左要留意按揭年期、做唔做到按保外,更加要小心留意大廈有無潛建、有無比人釘契、做左維修未 etc 衰是但一飯都有機做唔到按保,同之後要比多好多錢

2. 買樓前必先估價。事因香港樓價瘋狂、業主更狂,開價唔跟市,分分鍾賣價高過估價時,隨時要抬錢上會。搬唔到就等比人殺訂了

3. 補地價只留意
i)公居屋。呢個無野好講,都係綠白表問題,同政府擔保問題。
ii )村屋。呢個就要小心啲,村屋完整業權要包:滿意紙、入伙紙、且補地價(或叫補丁)及有完整DD Lot number,更加要留意路權問題。有啲看似有路入屋,但可以條路既路權唔屬於間屋..

4. 400萬樓可做足9成360萬。如無其他債,入息夠過壓測
提供到完整租金收入文件,打5-7折不等。

如租約、收租月結單、物業擁有證明等
Thx
有齊以上3樣會打幾多折?
最難唔係入息, 係銀行估價不足
thx,請問是否中銀、大貓、恆生、citi, 其他都算細行?
如果真係黎驗樓,有咩要注意?
層樓以前有潛建,上過法庭,但上庭前已拆好,屋宇署都出左確認信比官
明早覆
3) 請問搵人做,可以邊度可以做

4) 未結婚吾得。咁結佐婚應該都可以夾埋條數過壓測???

我既狀況係
女友月入 30k 正職
而我係出現金糧 , 想做20k 左右 入息紀錄
跪求上車攻略, 首期已不是問題
tu差會唔會有影響?
大學果陣試過遲還卡數整花左個tu
[
如果真係黎驗樓,無野注意。因為銀行都係黎Check 有無租客/潛建

有屋宇署既信就得啦,但要留意留填土廳取消左登記未
大把人咁玩。

呢個萬用籌險係有抵押價值既保單,而且佢既定息回報好高,5-7年就可拎番哂D 錢加息。到時一大舊掟去供樓,分分鐘人地供30年既樓,你 20年搞店左
估價唔不足,可以搵多幾間行。

一般大貓、細行有D都較進取
3)呢D真係要搵朋友啦 唔係比錢就做到,因為都灰灰地架

4)結左婚當然可以,但請留意點解我用呢個Emoji ->

你做完入息就搞店啦!買 6/7百萬樓都不是問題
(可以自己每月定時定後入番銀行,再叫公司同你做公司信、糧單、MPF,即可)
會計埋入去。 所有貸款都會計
正野、 野,咩都問得

你問得出,我答得落

兩者應都Cap 2.15%,所以忽略封頭利息,只計首兩三年成本。而以現時H 平均拆息 0.7%計。

1)因為全期一樣,所以每年成本一樣:H+1.26% = 0.7% + 1.26% = 1.96%

2)因首兩年不同息,平均利息:(1.68%+ (0.7%+1.3%)*2) / 3 = 1.893333%

所以計死數 2) 係抵D
會有影響的,影響利息同回贈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞