撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
我加左你未Bro
樓價 5439000
自己人工 35000 政府
做了家人買車擔保人
想做80%按揭

老公人工月入50000

想問
1)為家人買車擔保人會不會影響做樓按揭?
會影響壓測
2)如老公做擔保人應該做到80%按揭?

壓測過到當然都做到 80%按
努力做緊(1)(2) post 整合 未開到新Post前,大家有緊急問題可以係度問同TG 我
==.... 無的,就如銀行話最平0.1% 月息,但最終批 0.5% 比你,個 0.4% 無得追的

另有聽過宏亞,佢的確超過600萬樓係做到 8成,但只限新樓,同佢有個「按揭參與費」,約貸款額 6%。
抵唔抵自己諗
原來係因為每個月還款額低唔影響壓力測試?

唔明你問咩

自膠打錯字
(十萬火急)樓主可以tg me 嗎
https://t.me/ay0630
已tg樓主
幫屋企人問

市場上仲有冇咁嘅可能?

月薪55000,13個月
800萬樓
想做8成-8成半

上網睇有好多銀行計劃
係咪可靠?
有冇推介

唔該曬
依家出面最低做緊幾多同回贈?
中介回贈定銀行回贈?
估唔到我有機做救火英雄, Btw 幫到你嗎?
Sure la bro, 唔好淫我就得
好似已TG 我, 已覆你巴打.

不會影響的, 除非直接影響單位或業權. 但作為未來業主既你要小心, 會唔會負上額維修費
是有的, 但要成貸款額 6% 做保費, 抵唔抵自己諗
渣打按揭續期,佢開呢個offer俾我。
係咪差唔多啦?
H+1.26%
P-3.1% (P=5.25%)
Cap 2.15%
Cash Rebate : 1.6%
2 Years Penalty
市價做緊H+1.22-1.24%
Cash rebate 1.8-1.95%
Cap 2.15%
自己判斷
做咩姐
唔該我想問下按揭擔保人係咪一定要直系親屬or未婚妻?舅父做擔保人得唔得架?
弱弱一問,兩姊妹想買一手樓,妹妹本身入息(4萬)一個人已經夠做一層小額4百萬左右一手樓按揭,而姐姐已為老公作了擔保人(已借盡兩人入息,大約600萬),為了增加中簽機會,諗住用聯名方式入票,而如果真係抽中,有沒有做到按揭的可能? 例如咩分契呀,反擔保,唔用業主做借款人呀之類的方法有無咩可能呢?
求大神解答....
有可能,聯名買,但只妹妹做按揭人。
但要搵律師樓做,較少律師樓願意咁做,因同是業主但不同做借款人,有咩業權爭議時,官多數會批比借款人。同是業主但不是借款人那位會咩都無。

先清楚風險再決定點做~ 操作上來講是可行的
普通指引是直繫,但一般親屬就可
唔該想問下計花紅果度兩年稅單都唔同公司得唔得??

但兩間公司職位係一樣

因為係兩間公司都係有一半收入黎自花紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞