撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
找左財務數先!唔係會打爆自己個收入支出比,更加過唔到壓測。

搵幾錢樓上車係要睇你有幾錢首期喎

先假設你無限金錢,以你地人工最多負擔到(已過壓測):
659萬按揭,換言之1093萬內既樓你地人工都負擔到
睇黎巴打係樓市淡友
兩位都auto pay?

如係,借到!
1)最好簽哂文件先。因為簽完野後,銀行一般唔會再查TU

2) 未供、未拎都會有影響。因為TU會有查詢記錄,所以私貸既財務會問。但你未draw架麻,同埋都係做按揭預批姐 咁就可以唔影響借貸額

但緊記:借定唔借?還得到先好借!
我和女友同是公務員
扣除mpf後月入約19k+15k=共34.8k,沒有欠債
因為每年跳pt,所以年中月入會加到35.8k,年尾加到37k
1)我地有70萬cash,睇中400既樓,想做9成,現階段過到壓測嗎?定係要等確實加左人工先做到按揭?
2)做按揭計壓測既收入係用扣除mpf後計算?

謝指教
唔洗壓測,要過。

但入息只要「申報」無須「證實」
要平息定高回贈
如過到壓測,可以!

詳情請參考其他回覆~ 有巴打問過
之前答過,計年期得一個準則:

邊個人工多,以邊個年紀計!呢個case 仔多,用仔年齡計
我和女友同是公務員
扣除mpf後月入約19k+15k=共34.8k,沒有欠債
因為每年跳pt,所以年中月入會加到35.8k,年尾加到37k
1)我地有70萬cash,睇中400既樓,想做9成,現階段過到壓測嗎?定係要等確實加左人工先做到按揭?
2)做按揭計壓測既收入係用扣除mpf後計算?

謝指教

自膠
如果現住樓銀行估值420萬,重有154萬按揭未還,可唔可以轉按套現一筆錢,將現住樓租出去(大約租到1萬),再將筆錢做另一層約350萬樓做首期?
收入約35k,係咪銀行唔會批第2層樓按揭?
業主死左
1)銀行收樓賣,還完錢有剩比番你

2)繼承層樓,幫手還埋條數

不嬲唔建議補價。依家補=股票高追。
如你好有實力,無問題。個人覺得有錢都比錢仔女買私樓啦
有代價、無代價(送契(deep of gift))轉讓,都要比轉讓價值既稅。首置比首置稅。多過一層樓比15%

近親轉(要證明,如結婚證書、出世紙),可向稅局申請豁免,但批唔批稅局話事。

而留意
1)送契5年內無銀行做按揭
2)如有按揭,轉讓同除擔保人一樣,要重新申請按揭
3)轉讓後要再計過3年SSD
係買樓收租日日賺

租樓=幫人供樓.. 日日蝕
Sure
咁唯有等下捱下
理財有道既無伏,因為銀行錢太多,唯有比多啲客,等佢做壞事中伏。
呢個又岩!原銀行搞點都無轉按咁多著數
轉按不加按。

轉係原數轉按,加係原數加大、可原銀行加、可轉按加。

只係轉按多著數,而且樓升得太快,所以啲人通常轉按又套一筆錢。先搞到兩個概念混淆
近親轉名都要俾
利申:親身經歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞