撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
Freelance 既part time 唔計數的,最快方法:搵朋友公司出糧,當然考慮完點上會,都要考慮埋上會後供唔供得到~
糧單、加銀行月結單。如現金糧,就要稅單,唔係批唔到
坐過監都會有人請的。問題係點重建信任,對住老破過既客我會建議:
1)搵份正職,有穩定收入既(自動轉帳、強積金)
2)申請信用卡,每月碌啲又找清
3)按揭做得,但只準6成
最重點 4)記得拎張破產解除令去TU登記番做洗底
答左答左 sorry bro 久候了
請樓主求教下
或者target轉做450以下 可以點
可以120萬拎晒做首期 供少啲目的
樓主幫幫手 解答
李先生,你先得果23-24歲,點會撈左呢行好耐呀?
留名,感謝博士專業地為呢度既巴絲解答問題

利申:剛開始供樓,兩年後睇機會轉按食回贈
見好多朋友問未補地價公居轉按問題,一次答哂:

係 #8 答左。銀行只做未補公居買賣按揭,因為政府擔保。買左/想再轉按/加按,係無銀行做的,因為未補地價有一半業權係政府,想轉按/加按時必須拎房署同意信。

而呢封信唔係話拎就拎,除左要有 #8 理由,加佢批都要6-8個月外,房署最仆街係要拎預先審批信,唔係間間銀行肯出,所以極難攞。

因為咁搞到市場出左好多相應既財務/中介專做未補地價公居轉按,閒閒地都收人三四十萬去做。因為 #8 既理由最容易達到既係財務問題。

求其去借條二按/業主貸款,就有合約比房署睇,叫佢搞。啲財務/中介往往捉住呢點,就劏啲業主,財務既收成廿幾三十里,中介既收成廿幾三十萬手續費,搞到成本好高。但當然,如真係清街數既,咁樣轉一轉都叫抵,因為上番銀行講緊2里幾息。但想套錢投資就要計一計成本喇...

所以我開頭先話,有能力一定買私樓,如果唔係為上車既,未補地價公居真係狗也不屌
係有咁既條款,但要啟動都有要求。
1)走數唔還按揭/承按人既其他貸款,如卡數、私人貸款等

2)違反按揭條文,如頭按合約寫明,不可未經承按人(銀行)同意私下抵押物業融資,一經發現承按人有權要求按揭人馬上清還貸款。
過到!
租樓日日賺
巴打,我搵3萬,丫媽萬5做擔保。
買500萬左右樓,俾2成首期,借唔借到?
我得糧單,無稅單。
無影響,上面更新左。第一個回覆我自膠
留名學野
一手居屋唔使壓測?
係咪都要計供款入息比率
tks 巴打
巴打有無話邊間bank做按揭好呀?
如果本身有40萬 去銀行借P Loan 借50萬 再去買460萬 比兩成首期 有無得諗?

做公墓員搵五萬一個月
佢丫媽人工少d, 應該唔計佢年紀wor
點睇補價易貸款?

另外有條問題就係:
個plan好似好抵咁 但係如果業主死左 欠個筆錢係咪要一次過還清?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞