撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
破過產係咪一定唔會批到mortgage,如果有擔保人二個以上機會大嗎?
你洗撚理d傻仔咩。
樓主幫幫手 解答
係咪#2?
我全家都有收入
打左去幾間銀行問都好似唔做
但又唔想去財仔搞
究竟呢啲case有冇銀行接
係咪所有按揭份mortgage deed都有term話可以隨時call loan? 咁一call無錢還mortgagor就只可惜搵另一間銀行承按, 無就仆街?
巴打,最近都諗緊mortegag既問題
做7成/7成半既mortegag 買430樓下既樓
月入23k 女女做擔保 (16k around)
過到壓測?
除左名 都會對mortegag有影響?
450萬可以借8成 但你收入要有35740 咁多啦

呢個係金管局規定冇得變

你想係你能力內買最貴嘅樓 當然借越長越好
留名
兩條友加埋有35740 咁應該都okay
大家都穩定
幾時加息? 覺得加息幅度會有幾大?
巴打,我有啲mortegag問題,同埋都好快需要搵banker做mortegag...
pls tg me: https://t.me/dklm123
樓主,想問下2年前首置按8成既樓,依家想套現,可唔可以按返8成?定最多只可做6成既按揭? thx
想問銀行會唔會check個物業用途

例如係咪自住?
有一件樓供緊,估值600萬,欠300萬左右,月供萬幾
自己無正式入息證明

另有一件自住現契樓,估值800萬,尚有資產300萬,
如用資產申請按揭買件細價樓
可以借幾多?
有幾個問題想問,
1. 如有演奏級級證明, 音樂碩士證書。
定期自己公司入數(約半年) , 沒稅單和mpf, 都可以按揭嗎?

2. 如果親人 ( 媽媽) 或自己每個月存錢入自己銀行, 可否當入息證明? 沒mpf , 沒稅單

3. 如沒公司出糧比自己, 請問有什麼途徑可以解決入息證明?

4. 可同女朋友 (未結婚)的收入加起,過壓測?

5. 通常入息證明睇6 個月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞