撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
我自膠就真,調轉左打

除左名後,不論買樓、按揭都無影響。
未除名時,買樓無影響,做按揭有影響。

Sor9bro
契齊(滿意紙、入伙紙、無釘契)、補左地價就無問題。

高成數按揭最難係入息位姐
如果loan drawdown前轉工會否有影響?
千祈唔好做傻事,咩搵員工簽名出票,你始終係老闆呀...

1)銀行會做com search, 一野睇哂你有無擔任任何公司董事

2)搵人出人工可以,但要當正自己受僱咁做:齊哂公司信、糧單、mpf。

3)如公司少賺或打和,其實可以照交公司數,一樣批到
多多指教呀師兄 如有錯誤,請指教
巴打識野。唯一留意:印花稅綁3年;要用代價做轉讓,送契上唔到會的
宜家show既成交價計唔計埋補地價,見有啲幾平,當然偏到仆街,講緊流浮山個邊
中環刀塔先以本傷人呀.. 呢3個月內減左幾次息
預備做九成,有固定入息半年記錄,份工做左4個月only,得上年稅單搵緊兩萬幾,今年未有稅單。做九成係米40年樓齡內都問題不大😬有什麼要注意
有齊公司信 糧單 有供mpf 但問題公司董事應該係自己 係咪過唔到骨? 如果公司數無咩賺錢 銀行計壓測點計借到幾多錢? 如果以上情況係擔保人 銀行會唔會查得無咁緊? 唔該巴打
巴打識野

但留意:大部分銀行會幾邊位申請人/擔保人入息高,用該名申請人年歲計最長供款年期。

如爸爸(舊制公務員)退休金5萬,仔(業主)人工1萬5,則會以爸爸年齡計。

但如仔入息3萬,因同爸相差不大,可以仔年齡計年期)
想問買4.5m 既二手樓 用埋按保
最盡可以借幾多? 9成定8成? 定係個別銀行有唔同批核準則?

同埋買上車盤係咪有咁長按咁長 定係慳番啲息供大舊啲?
thanks
層樓供緊而家係咪仲可以搵你地二按層樓
如果按果個客破產d錢你地同銀行點分
想問下轉按問題
如果我而家買600萬樓,買按保做8成按揭
2年後升到800萬,想轉按
咁我係咪做唔返8成,即係一轉按就要俾320萬出黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞