撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
有巴打問緊按保啲野,一次答埋。

轉按其實同再申請按揭無分別。都係準備文件、搵銀行、填申請表、等批etc

但重點,之前做高成數按揭,想轉按點搞。
1)按保費一次比既,過左罰息期轉,按保公司會按比例退番保費比你
2)按保費逐年比既,咁隨時走就走架啦,走左唔洗再比

如高成數轉高成數按揭,除左考慮罰息期,最主要考慮埋保費退到幾多、同新按要比幾多保費。如退同比對衝左既,值得做,因賺到銀行回贈。但要比突既就建議一動不如一靜喇~
有樓當然做二按、三按、四按都得啦。但留意番:金管局17年出左新例,推出左填土廳證記通知。意指你做完銀行頭按再曳曳出去按樓,銀行係會知的!所以17年打後新做按揭既人基本上再套唔到錢,除非將頭按搬到財務公司。

個客破產... 要睇破前有無還錢同有無爭銀行其他數。因為銀行依家好興做完按揭又升你戶口、又比金卡、白金卡你,就係搏你遲還、無還收極高利息。

而且銀行註契係註All Money,意指按揭金額無上限。所以如客破產前爭落銀行極多數,又唔還按揭,銀行係有機會食哂成層樓,令做二按、三按既公司無錢收。

一般收完樓會拎去拍賣,拍完既錢會按順序還比頭、二、三etc 既公司
無入息證明莫講銀行。MC都唔批,點做7成按揭
兄弟,條數唔係咁計啵..

正確:
600萬做8成 = 借 480 萬
800萬做6成 = 借 480 萬

以你例子轉按只賺回贈,套唔到錢
但你個觀念係岩,升穿6球就已經做唔到按保,轉按係要貼錢。簡單例子:

600萬做8成 = 借 480 萬
700萬做6成 = 借 420 萬
先忽略兩年供既息本,就咁轉按要抬 60 萬先轉到按
Agger
舊工做左幾耐,有無稅單?

有稅單加新工合約 👌🏻

舊工做唔夠3個月 👎🏻
舊工做左2年

有稅單

但係新工合約要下個月第一日返工先簽 咁樣得唔得
想問下而加有層供完既居屋, 未補地價. 最近想生仔買樓, 2個收入45k/mth, 應唔應該按左佢再投資?
如過到壓測當然可以

但銀行同金管局講明,首期不可來自借貸。所以申請表會問你首期何來,你懂的
我借錢讀書姐 ,咁岩我屋企人好錫我比舊錢我買樓
多謝咁多位巴絲支持,反應好好

因為太多問題,我會全力回覆,但時間可能會稍耐DD。應謝 Greatsoup 幫忙解答 我有咩甩漏請幫忙補充呀~
真係有為青年同愛子家庭
唔好講呢D,我一個人一對手,又要開工做野,覆到幾多姐

真心有你幫手我輕鬆好多,互相助攻下幾好,LOL 都無可能一條友打全場喇!
想問下而加有層供完既居屋, 未補地價. 最近想生仔買樓, 2個收入45k/mth, 應唔應該按左佢再投資?
供斷未補地價居屋應該點處理?冇事冇幹好唔好走去補地價?
份工得糧單,無稅單點計(國內工作)
巴打,轉按計法:

物業最新估值 * 按揭成數 - 現有按揭餘額 = 可套現現金

如可套現現金 = 零或正數,則可以做轉按。到時再揀要唔要錢都得
息口會唔會高大約2%左右?
可以架,只要同新銀行申請時要求將套現既錢找TU數就得~ 好多客都係咁樣做轉按/加按,慳息之餘又賺埋回贈
計上會個日,3年印花稅就計正約個日。

按保費有得退。見好多巴絲都問按保費,黎緊我做個表列明幾時退退幾多,再上載上黎丫
有無學費單? 有既可以!

但我上面提到,未補公居轉按加按要房署批,一批要成6-8個月 所以好大機會要先比後拎/問人借住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞