撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
想問下租置洗唔洗壓力測試,係咪細行會好d
想買一間47年樓齡
接近400呎 約600萬嘅樓

我2個人 人工約4萬
本身諗住加1名擔保人

咁去渣打做預先批核按揭時
單位銀行估到價
但因為樓齡問題

銀行話只批到22年 同7成按
要加多一個擔保人先大機會做到8成
同埋拉長番個供款年

有無買舊樓嘅巴打都遇上同樣情況
請add我tg傾 t.me/lkhoo
如樓齡太大,人工又差啲,咁既結果是正常的,可試其他行。

有啲行會批得鬆啲~
都要,但Hea 計,入息申報就得
兩人總月入53k,政府工/大機構。
想400萬9成按/或600萬8成。

大家都有政府學生借貸係身,讀書個陣借既。
(男方總數大約15萬,分15年還,每個月還700$左右;女方總數12萬,分15年,每月500$)
對9成/8成按揭有無影響?
唔該
影響甚微。我試過有客學生貸款會上TU,有啲又無上,但上同唔上都做到高成數
如果上TU, 都會做到高成數?
係咪因爲每月還款額好少,所以影響好細?

另外想問下,買樓既一次性費用係咪以下咁多?
1. 樓價首期
2. 印花稅
3. 律師費
4. 按揭費有咩按揭費?
5. 代理佣金
大約係咁多

如果9成按,個按揭保險費係幾錢左右?
呢筆錢係買樓個陣一次過比,定之後每月慢慢還?
保費可去Post 2 睇,我Cap左張圖。約借貸額 2.15%,但有折,約6-8折不等。
保費可借埋比你,然後攤分供的

謝謝
唔得,一定要同公司呀Ching
想問下,聯名樓,老公做 borrower, 老婆做 mortgagor。再加擔保人。
岩岩簽左臨約
搵左律師
想問係唔係直接走入銀行分行問按揭?
想問: 睇中一間800-1000萬既樓!如果本身冇入息證明, 手頭上有約700萬up現金係銀行, keep住每月點都有5萬up現金入落銀行, 而內地有地有幾棟樓收租,月入收租超過30萬人仔,一路都有交房地產稅, 香港有一間400幾萬既樓老豆名, 已經供完左好耐,但佢之前試過唔小心欠交幾千蚊卡數比銀行追數, 就算問銀行借貸係唔係會好難批
希望巴打可以答到我上面#588既奇難雜症問題! 感激
Sorry Miss 左 Post 1
唔會,但執你啲文件會好大工程
要對則阿巴打。。。如當左潛建,會要求你拆。。
可以呀,當然都可以搵我地
可以咁做~ 但留意有咩嗌交時,官有機會將層樓判比 Motgagor
租金單, 房地產證, 稅單果D?
我有朋友幫我問個中銀經理朋友,佢講話口講會批會接受申請但實質係唔會成功批到, 而HSBC就會7折完再7折
想問: 睇中一間800-1000萬既樓!如果本身冇入息證明, 手頭上有約700萬up現金係銀行, keep住每月點都有5萬up現金入落銀行, 而內地有地有幾棟樓收租,月入收租超過30萬人仔,一路都有交房地產稅, 香港有一間400幾萬既樓老豆名, 已經供完左好耐,但佢之前試過唔小心欠交幾千蚊卡數比銀行追數, 就算問銀行借貸係唔係會好難批
唔會,但執你啲文件會好大工程
租金單, 房地產證, 稅單果D?
我有朋友幫我問個中銀經理朋友,佢講話口講會批會接受申請但實質係唔會成功批到, 而HSBC就會7折完再7折

正路丫,有租約 7折,海外 7折,所以 7完又 7。你無正式收入,搵細行批會好啲
唔該巴打
想問宜家今嘅環球狀況,住宅樓做一啲partial repayment 合不合適?
巴打請教下🙏🏻銀行睇信貸評級批借幾多係咪只睇TU,如果海外/ 大陸已經有樓按左供緊,銀行點check? 除左自己申報。

THANKS 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞