撈左按揭好耐,你問我答

633 回覆
22 Like 7 Dislike
2年罰息期內層樓升左值,可唔可以甩左個按保佢?
係咪會退返d 保費比我
無咩留意架啦,剩底既野交比律師樓就得~

一般簽哂offer letter, 借契信,就等律師收契睇契。借契連睇契到覆新銀行無問題,約2-3星期。到時銀行就會放錢比你。但留意:現金回贈一向係drawdown 後一個月入落戶口
簽左offer letter 後,只要每月供到樓,唔做野都無人理你
男朋友月入17000 我24000但冇入息證明 我地想綠表換居屋 半成首期 月供$15800 係咪唔會批
買樓黎講無分別,都係睇首置架姐。上唔上到會又另一個講法~

一般可以咁樣預測自己最高借到幾多:
假設無任何私人貸款,人工一萬可按揭借一球
兄弟,只求套到幾多,條數好簡單:

400萬(物業估價)* 60%(按揭成數)- 200萬(餘額) = 40萬

第二個問題,人工2萬1+1萬7,借唔借到240萬。
上面答左,無任何外債下,一萬借到一球。你地絕對負擔到
手足... 要睇你按揭目的喇,如你話 1)短炒既,過3年印花稅就賣,當然將著數舔到盡啦,轉按就有著數啦。

2)長渣既,就唔好無端白事咁轉按。因為大家都知,所有放債公司都係先息後本,頭個幾年幾乎全部息咁濟。如你長渣,2年轉一轉,你永世都供唔完層樓
博士,岩岩落左車,有幾個問題想問
1.二公婆都係公務員,有無機會R個比普通人稍靚既RATE?
2.全新居屋有無得做MORTGAGE LINK
3.綠表買入二手居屋係咪同普通按揭一樣咁做?有無得上足30年同埋用MORTGAGE LINK?
唔該晒
要問番AA, 始終邀約既野睇表面唔知哂,一定要問經紀同業主。另外題多句:買偏僻村屋要番意鄉事問題同地權問題。有啲村好圍爐的,有啲雖然有路入間屋,但點知間屋無路權,咁樣買左番黎又係得個煩
莫講壓測,收入供款比都過唔到。550萬8成借440萬呀,一人3萬1收入唔夠計,過壓測最少4萬8
高成數注意
1)買既樓要業權清晰,不可被釘契。如天台或平台有潛建,一般會釘成棟樓,買呢啲單位時要問清楚AA,係咩潛建、法團有無傾過點處理(有啲外牆招牌、廣告等會涉及業主立案法團)。一般MC見到有釘都唔會做(但銀行6成會照做),如你真係好心儀個單位,但實力未足以應付到6成。建議先搵銀行做預批,佢地會上埋MC,批到有效期一個月,到時補張正約去就即刻上到會,唔洗再批過

2)人工要求極嚴。一定要齊料:公司信、糧單、強積金、3-6個月銀行月結單(稅單可豁免,有則加分,批得更快)。而且如你打兩份工,MC一般只會睇正職,兼職人工唔計。當然你話做左極耐,連兼職都有稅單既,另外講。
黎緊準備要供新居屋
巴打覺得按盡佢好定係俾一球首期落去好

居屋轉按係咪好難搞?
見你話過罰息期轉按賺回贈好似幾好
又騎劫reply 不如另一位巴打你自己開post啦
巴打留意,point 2 我講緊搵人/搵公司出人工比自己(必須同自己無任何關係,電話、地址、姓)。

如仍以自僱身分申請,公司只要唔係蝕數,打和都會計人工。壓測都係一般計法,+3% 唔過5成人工。

換擔保人個情況唔明指緊邊種情況
不如講講我情況
我22k 女女16-17k
大約有120萬做首期
target 400萬

樓主有無咩advice?
我呢排都睇緊樓,諗緊按揭問題
如果方便都可以tg我架:https://t.me/dklm123
老公有一層樓, 當時佢月薪22K, 現在25K
我自己都想上車, 月薪20K
假設:

1) 我想買一層450萬既樓, 佢賣左佢個間, 佢如果做我擔保, 我同佢份人工最多可以做幾成按揭?
2) 同樣我都係買450萬既樓, 佢唔賣佢個間, 佢如果做我擔保, 我又上唔上到車?

SORRY講到1999
因為我唔知400-450我買唔買得起
9成按揭上限cap 3.6m 換言之4.5m 既樓最高只可做8成。

高成數按揭統一批的,市場只有三間按保公司:
1)HKMC 2)昆士蘭 3)AIG
藍綠色同刀塔同三間都有合作
痕身同兩間
其餘同MC合作
利申只for 參考,無例足哂。但3間按保公司準則一樣,只係一間唔批可以搏懵試第二間,但有定心理準備,一間唔批第二間都難。

通常銀行只會幫你交去一間,批唔到就批唔到。要搵相熟做按揭既人先可以搏懵試多幾間。

另外,按幾耐其實好睇你買樓目的。1)長揸自住,更係越早供完越好。 2)投資,咁就越長越好。年期長供款少,收入比例低,有咩事上黎進可攻退可守,隨時再借都重得。但短年期打爆左收入支出比時,想再借都難。所以睇你咩目的,無話邊一邊最著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞