王者天下討論區

989 回覆
50 Like 2 Dislike

桓騎敗後,秦就再打唔贏 李牧+司馬尚

要用金手指先滅到趙

桓騎呢個角色作者寫到好有魅力
寫死佢就可惜,希望只係話佢戰敗就番去做山賊

我認為 作者寫到佢咁殘忍, 好明顯要比李牧打死佢, 大快人心

agger 之前魅力型同奇謀型,上次黑羊特別寫佢咁殘忍

希望遲D 會洗白

講佢咁殘忍係有原因...........

洗白即刻唔撚睇

其實白老可以感動收編一個山賊
都夠佢出篇外傳

好似冇講過係白老收編佢架

佢果次係副將黎架姐

要用金手指先滅到趙

我認為 作者寫到佢咁殘忍, 好明顯要比李牧打死佢, 大快人心

希望遲D 會洗白

洗白即刻唔撚睇

都夠佢出篇外傳

好似冇講過係白老收編佢架

佢果次係副將黎架姐

如果唔係白老 招安佢, 佢會做白老副將??

要用金手指先滅到趙

希望遲D 會洗白

洗白即刻唔撚睇

都夠佢出篇外傳

成套野最鐘意桓騎
D計好有自己特色
快恨準
冇睇好耐已經唔記得太多
只有一個印象就係王騎果段成段都好睇到癲左
點解最近王騎要死

我覺得如果作者的畫技好啲
呢套肯定係神作

依家啲畫風已經好左好多

有時重睇就感覺到畫風既變化

因為佢係 始皇3年死

王騎是虛構架喎

王騎=王齮

王齮(?-前244年),中國戰國時期末期秦國秦昭襄王、秦莊襄王和秦王政的將軍。
公元前247年(秦莊襄王三年),王齮擔任將軍攻韓上黨,秦莊襄王去世,秦王政即位。公元前244年(秦王政三年),王齮去世。

都有人話, 其實 王齮就是王齕

即係王騎和王齕 是同一個人
冇睇好耐已經唔記得太多
點解最近王騎要死

呢套肯定係神作

依家啲畫風已經好左好多

因為佢係 始皇3年死

王騎是虛構架喎

王騎=王齮

王齮(?-前244年),中國戰國時期末期秦國秦昭襄王、秦莊襄王和秦王政的將軍。
公元前247年(秦莊襄王三年),王齮擔任將軍攻韓上黨,秦莊襄王去世,秦王政即位。公元前244年(秦王政三年),王齮去世。

作者訪問講左 王騎=王齮
因為史記少講佢,所以比到佢發揮
冇睇好耐已經唔記得太多
點解最近王騎要死

呢套肯定係神作

依家啲畫風已經好左好多

因為佢係 始皇3年死

王騎是虛構架喎

王騎=王齮

假設作者唔講 對返歷史既話都會出到同一個答案

漫畫入面 長平之戰參戰既有王騎 白起 老廉同趙括

歷史上就係王齕 白起 老廉同趙括

王騎比輪虎斬到一刀就應該係長平之戰既頭段

等於史書上既王齕對老廉

之後大家都換左將 就變左白起對紙上談兵

咁對返個位就知道王騎真身
冇睇好耐已經唔記得太多
點解最近王騎要死

呢套肯定係神作

依家啲畫風已經好左好多

因為佢係 始皇3年死

王騎是虛構架喎

王騎=王齮

等於史書上既王齕對老廉

重點係

王騎死果陣, 作者係旁白加左句:「始皇三年, 王騎卒」

王齮就是在秦始皇上任三年後死

依家啲畫風已經好左好多

因為佢係 始皇3年死

王騎是虛構架喎

王騎=王齮

等於史書上既王齕對老廉

重點係

王騎死果陣, 作者係旁白加左句:「始皇三年, 王騎卒」

王齮就是在秦始皇上任三年後死

有種說法點解六將會同時出現王騎同王齕係因為史記上用唔同字記載就令作者以為係兩個人
《史記·卷六·秦始皇本紀第六》:三年,蒙驁攻韓,取十三城。王齮死。
《史記·卷七十三·白起王翦列傳第十三》:秦聞馬服子將,乃陰使武安君白起為上將軍。而王齕為尉裨將,令軍中有敢洩武安君將者斬。趙括至,則出兵擊秦軍。秦軍詳敗而走,張二奇兵以劫之。
就快爆post
有無巴打開新post?
今日6:00前無人開,我開
最新一集情報出左

今集其實無乜進度, 主要都係介紹另一邊戰場

趙軍果邊由 岳嬰打頭陣, 不過有睇 作者公式書介紹 既話, 呢條友其實好廢, 只係得把口
另外兩個 李牧副官馬南慈, 前三大天藺相如既副官 地位等同於輪虎 , 睇落勁D

秦軍果邊由王翦第一副官 亞光打頭陣, 王賁係後面準備........王賁內心好不滿無得打頭陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞