王者天下討論區

989 回覆
50 Like 2 Dislike

佢係三千將
正常來計, 佢可以自己獨立帶隊
不過係佢唔肯離開 飛信隊

所以家陣 玉鳳隊, 樂華隊 都係得五千人
但飛信隊就八千人

明明李信, 王賁, 蒙恬都係五千將

之前好似錄鳴未都屌過李信呢樣
遲啲升將軍就李信 大老婆各帶5000

到時
信=王騎
羌=滕

羗=摎,美好結局版

摎 原本是跟隨王騎, 但佢因為要做六將, 所以脫離王騎軍, 自己獨立帶隊
但 羌 暫時話自己唔會離開飛信隊, 所以佢唔似 摎

其實如果 羌 真係想做六將, 就一定要脫離飛信隊, 自己獨立帶一隊兵

就睇將來佢會唔會脫離飛信隊

如果佢唔脫離飛信隊, 咁佢只會好似滕咁, 永遠跟住王騎, 做王騎副手

羌瘣要做六將 遲早升將軍脫離飛信隊
佢後期都有單獨跟王翦打杖

羌瘣 - 王翦副將
蒙恬 - 李信副將 (攻楚後調位)

不過,漫畫當年摎都係呢個關係

我諗信做大將軍攻燕時
王翦將羌瘣收入後宮
最新一集情報

蒙恬用5000人直接同紀慧三萬人打

蒙恬 將5000分成兩個部份, 再突襲紀慧
應該係想用游擊戰術.........

用5000人 不停分散 ,再不停玩偷襲 > 逃走 > 偷襲 > 逃走
拖住紀慧軍
最新一集情報

用5000人 不停分散 ,再不停玩偷襲 > 逃走 > 偷襲 > 逃走
拖住紀慧軍

好想知女皇殺左幾多件獨眼龍軍
屌佢老母漫畫人被封殺了
有咩?睇到喎
最新一集情報

拖住紀慧軍

王翦咁信得過佢?,要睇下王翦點解咁排陣
反而咁打用飛信隊仲合理,兩個將軍突擊都好,人數又多三千
有咩?睇到喎

又係喎! 返黎香港就睇得返!
最新一集情報

拖住紀慧軍

唔見王翦有同蒙恬溝通過點樣用五千兵打鳩人地兩萬幾兵,俾我感覺就係王翦覺得呢度得蒙恬一個人可以一眼睇得出利用地形+游擊可以以小搏大
最新一集情報

拖住紀慧軍

唔見王翦有同蒙恬溝通過點樣用五千兵打鳩人地兩萬幾兵,俾我感覺就係王翦覺得呢度得蒙恬一個人可以一眼睇得出利用地形+游擊可以以小搏大

無法,用僅有資源

3小強最合適應該係蒙恬
你知王賁條友癲既啦 可要唔要命打
最新一集情報

拖住紀慧軍

無法,用僅有資源

3小強最合適應該係蒙恬

信應該有更重要任務,例如尾刀,所以王翦先收到信咁後,同時比對面壓力,話曬信都有D名氣
最新一集情報

拖住紀慧軍

無法,用僅有資源

3小強最合適應該係蒙恬

信應該有更重要任務,例如尾刀,所以王翦先收到信咁後,同時比對面壓力,話曬信都有D名氣

信係陣地戰同獨立遊擊時先有用

大軍對戰蒙恬同王賁一定好佢好多
出左最新一集情報

「一時的隱藏名將-紀慧」
又比蒙恬撚狗
出左最新一集情報

又比蒙恬撚狗

唔好呀 我睇好紀慧可以威一兩集架
出左最新一集情報

又比蒙恬撚狗

唔好呀 我睇好紀慧可以威一兩集架

30000兵
反中幾面埋伏
出左最新一集情報

又比蒙恬撚狗

紀彗垃圾到
5000人引走全軍 再比人側面SM
蒙恬王翦撚狗咁撚紀彗

之前 黑羊之戰
仲吹到紀慧好勁, 又話大將軍實力

其實只係 紀慧 當時未遇到真正既對手(根據紀慧回億, 紀慧 主要同鄰近既小城打仗)

打嬴鄰近既小城, 就以為自己真係好勁

結果家陣出去同真正既高手打, 就露底

呢場戰役點都係趙嬴
但係王翦會拎到好多有利情報下退兵
而且呢幾集鋪左好多趙勁人係到
司馬尚 王都守護神 有個性城主 等等
暫時睇最勁係司馬尚 睇下會點用

下,乜唔係有史實基礎嫁咩?史實係秦贏嫁wo ,雖然中間有d原創戰役,但斷估唔會一場咁重大嘅戰役都改寫歷史掛... 同埋跟時序...唔會特登掉到ys個大將對邊個嘅時序掛?

你岩 我搞錯左
我係想講滅唔到趙住

今次呢場戰爭, 秦軍既目的係攻佔鄴城, 唔係消滅趙國

咁佢地攻佔左鄴城, 目的已達到, 自然係勝利啦

滅趙就留番 遲D先再打

幾想睇桓騎點樣一條友攻趙
係李牧底下斬扈輒再斬10萬人

斬埋平民

打完呢一戰, 趙國失去鄴城和其他城市
趙王 應該會怪罪李牧, 將李牧發配去其他地方

跟住桓騎 攻打趙國, 趙王再任命扈輒 去打桓騎
扈輒 戰死後.........趙王無辦法之下, 只好再次任命李牧去打秦軍

Google map下鄴舊城同邯鄲城距離 近到痴線

類似家陣既 北韓 和 南韓首爾咁
5000人點樣拖住30000人,根本無可能

利申:三國時代名軍師

點會無可能
歷史直情出現好多呢D 以小勝多既例子

例如項羽用2萬軍隊打嬴 40萬秦軍

更何況係漫畫入面, 蒙恬只係拖住 紀慧 20分鐘左右
不過我地睇劇情就覺得 好似拖左好耐咁解
5000人點樣拖住30000人,根本無可能

利申:三國時代名軍師

點會無可能
歷史直情出現好多呢D 以小勝多既例子

例如項羽用2萬軍隊打嬴 40萬秦軍

更何況係漫畫入面, 蒙恬只係拖住 紀慧 20分鐘左右
不過我地睇劇情就覺得 好似拖左好耐咁解

項羽3萬打爆劉邦56萬聯軍

不過呢堆 諸侯聯軍, 大部份都係 農民/平民 組成
一見到項羽3萬精兵打過來, 就即刻逃走果類
出左最新一集情報

又比蒙恬撚狗

紀彗垃圾到
蒙恬王翦撚狗咁撚紀彗

之前 黑羊之戰

其實只係 紀慧 當時未遇到真正既對手(根據紀慧回億, 紀慧 主要同鄰近既小城打仗)

唔係既 紀慧出場果陣身邊有一文一武

文既劉冬比女主殺左 咁或多或少都影響佢

馬呈就顯示左比情報更強既武力

仲有 佢係比戰場中間既王翦軍側擊

咁理論上中間既李牧冇理由唔做任何野由佢發生

鳩估下集應該會見到中間側擊紀慧既王翦軍會比李牧派出去既軍隊拖住 而左邊戰場又傾向返趙軍
出左最新一集情報

又比蒙恬撚狗

紀彗垃圾到
蒙恬王翦撚狗咁撚紀彗

之前 黑羊之戰

唔係既 紀慧出場果陣身邊有一文一武

文既劉冬比女主殺左 咁或多或少都影響佢

馬呈就顯示左比情報更強既武力

仲有 佢係比戰場中間既王翦軍側擊

咁理論上中間既李牧冇理由唔做任何野由佢發生

鳩估下集應該會見到中間側擊紀慧既王翦軍會比李牧派出去既軍隊拖住 而左邊戰場又傾向返趙軍

9估就李牧見中間真空,直擊本陣,然後就主角無雙mode主場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞