王者天下討論區

989 回覆
50 Like 2 Dislike
想知作者最後點講李信係楚國輸

作者都係跟歷史
不過佢會加插好多野令個劇情生動

歷史係 佢同蒙恬 2個滅楚,一個打上路,一個下路
大家係壽春等....

信 負責上路,攻到一半,後路的昌平君反秦獨立
之後就斷左佢條補給,就比人圍死,呢場仗 信軍 死7個都尉
(估未來 都尉級: 楚水,瀏,龍川,田友,沛良,崇原,我呂,田有,岳雷 呢堆) 唔知死邊7件

但大敗後,信一樣負責滅燕,而且佢創出 攏西李氏 應該統一派佢守西北,同山之民為鄰,個家族公後將相都有
漢就李廣,唐就李淵

李信 大敗之後, 都有滅燕消滅齊, 不過跟王賁去

第一次擔大旗就大敗 之後都要做副將

點都好過趙恬

第一次誓大旗就戰死, 仲要輸到成個國家玩完,. 比人恥笑足兩千年
唔知係咪因為睇左咁多集信用把劍一個又一個咁斬死d大將
見到信轉用長矛硬係覺得哂左之前儲落既技術 到而加都未講信把寶劍係咩名堂
寧願睇佢轉玩劍盾流
505好撚正
見到信轉用長矛硬係覺得哂左之前儲落既技術 到而加都未講信把寶劍係咩名堂
寧願睇佢轉玩劍盾流

係囉, 之前仲要話劍係最強既武器
不過佢都係想繼承王騎枝長矛啫
寧願睇佢轉玩劍盾流

係囉, 之前仲要話劍係最強既武器
不過佢都係想繼承王騎枝長矛啫

我一直覺支野似 長刀/關刀, 多過似矛
因為同 關羽 用開果把刀一樣

而漫畫入面既角色, 都係拎支野去斬人, 多過插人
翻睇左幾次都係覺得好正
下回到弓箭兄弟出場
蒙武,恆騎,楊端和,王翦
六將得番兩個位

恒騎會死
歷史上王賁定蒙帖係出名啲 , 我覺得信拎唔到大將軍

信係單拖攻楚既將軍,不過最後輸左
真係好正 好睇既戰爭漫畫 有戰術 有熱血

戰術好睇黎配合埋場景唔覺有重覆

好似黑羊戰,比主角大能殺左敵主將以為普普通通完,恒騎先話正式開戰

我覺得王者天下既戰爭描寫, 好睇過火鳳

火鳳主要係睇計謀, 當真正打仗果陣, 都唔知佢地打乜春

而王者天下打仗果陣, 作者會畫戰場圖出來, 比你睇清楚 各個將軍既位置

唔知日本有無人睇火鳳?

咁當然係王賁嘅功績出眾d 啦!

滅六國好似大部份都係王氏父子

燕係信滅
王翦只是總大將

楚都差d比信滅
斷左補給

燕係信滅
王翦只是總大將

楚都差d比信滅
斷左補給

唔係

首先, 是王翦攻打燕國, 在易水大破燕代聯軍, 然後攻破燕國首都
而李信就帶領數千精兵, 追擊燕國太子丹........
最後燕國殘餘勢力 退入遼東地區

跟住秦國去左滅楚..........滅楚完結之後
王賁,李信 繼續帶兵深入遼東地區, 將燕國殘餘勢力消滅

所以,燕國是王翦打殘......最後由王賁消滅
李信是有參與, 有功勞, 但始終無王氏父子咁大
六將得番兩個位

恒騎會死

恆騎無份 三小強應該都入到

無人講 騰
六將得番兩個位

恒騎會死

無人講 騰

騰似會轉職做文官/司令官
唔會既話 昌平君反秦時 中央全部都係廢柴

尉繚 仲未出場

秦始皇消滅六國既方針, 由佢定立
佢先係最似昌平君既角色
六將得番兩個位

恒騎會死

無人講 騰

尉繚 仲未出場

佢先係最似昌平君既角色

個個當本漫畫係正史咁睇
六將得番兩個位

恒騎會死

無人講 騰

尉繚 仲未出場

佢先係最似昌平君既角色

個個當本漫畫係正史咁睇

咁佢相對地算貼近正史去寫嘛
六將得番兩個位

恒騎會死

無人講 騰

尉繚 仲未出場

佢先係最似昌平君既角色

個個當本漫畫係正史咁睇

咁佢相對地算貼近正史去寫嘛

今次三軍 攻打鄴, 都係跟番正史
對於完全唔熟歷史既我黎講
睇你地係到討論歷史就好似俾你地不停劇透咁
對於完全唔熟歷史既我黎講
睇你地係到討論歷史就好似俾你地不停劇透咁

如果你睇火鳳

我話你知, 劉備將來會入蜀, 關二哥會戰死,失荊州
算唔算劇透??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞