王者天下討論區

989 回覆
50 Like 2 Dislike
戰國史比三國更精彩

戰國史比三國更精彩

唔可以話更精彩 但發揮空間大好多
戰國史比三國更精彩

最主要原因係
以三國做題材既漫畫已經太多
基本上每個人都識得背三國既劇情
所以D人睇到悶

反而好小有人拎 中國戰國做背景, 所以先會咁吸引

如果有人拎 五代十國, 南北朝呢D 冷門時代做背景
我都會覺得好吸引
戰國史比三國更精彩

最主要原因係
所以D人睇到悶

我都會覺得好吸引

反而我對五代十國個興趣少啲 戰國一向都好著迷 可能以前中史教得五代十國少
戰國史比三國更精彩

最主要原因係
所以D人睇到悶

我都會覺得好吸引

反而我對五代十國個興趣少啲 戰國一向都好著迷 可能以前中史教得五代十國少

我認為最主要係睇 漫畫作者 識唔識畫, 然後就會吸引更多人去留意
原本我都對戰國史無興趣, 但睇完王者天下之後, 就想去了解戰國史
日本果邊都係一樣, 自從王者天下 越來越紅之後, 就多左人google 中國戰國人物

其實三國史都係一樣
全靠三國演義, 先令到三國史咁紅
信會唔會寫做敗軍之將

應該會改

輸左再第二次打佢都係副將,咪當寫主角慘敗再學到野

之後同王翦出連合軍

作者都寫到昌平君才智同李牧一樣 武力係蒙武等級
信因爲昌平君反叛先輸 唔會有大懲罰啦
應該都好似你咁講 賺到經驗再報仇

熱血漫既主角, 成日都會輸
但輸完之後, 主角就會反省, 跟住變得更強

呢D好正常既定律
大家有無睇過「戰國策」呢本書?

或者有無好嘅,關於春秋戰國嘅歷史書介紹一下?
大家有無睇過「戰國策」呢本書?

或者有無好嘅,關於春秋戰國嘅歷史書介紹一下?

其實反而好多別國武將,史記無
但戰國策有

e.g.吳慶,
戰國史比三國更精彩

最主要原因係
所以D人睇到悶

我都會覺得好吸引

我認為最主要係睇 漫畫作者 識唔識畫, 然後就會吸引更多人去留意
原本我都對戰國史無興趣, 但睇完王者天下之後, 就想去了解戰國史
日本果邊都係一樣, 自從王者天下 越來越紅之後, 就多左人google 中國戰國人物

其實三國史都係一樣

三國係因為三國演義而咁紅 依個完全同意

春秋戰國同五代十國果啲 我諗其實都好多漫畫家想用黎做主題

不過我諗係因為果段時段太長 而且歷史上既記載唔完整
變相要做既資料收集會好麻煩同好多時間

三國都有演義或者野史去比你做下修正或者改篇

戰國果堆參戰既國數好多 (後期就梗係果7個)作者要簡邊個國家邊個人做主角都好有難度

我本人認為王者天下簡左個幾好既主角 雖然改動左佢個背景 變左孤兒出身
517情報好正

http://jump-netabare.seesaa.net/s/article/449207831.html

個對決表係估出黎?
戰國史比三國更精彩

最主要原因係
所以D人睇到悶

我都會覺得好吸引

其實三國史都係一樣

三國係因為三國演義而咁紅 依個完全同意

春秋戰國同五代十國果啲 我諗其實都好多漫畫家想用黎做主題

不過我諗係因為果段時段太長 而且歷史上既記載唔完整
變相要做既資料收集會好麻煩同好多時間

三國都有演義或者野史去比你做下修正或者改篇

戰國果堆參戰既國數好多 (後期就梗係果7個)作者要簡邊個國家邊個人做主角都好有難度

我本人認為王者天下簡左個幾好既主角 雖然改動左佢個背景 變左孤兒出身

好似話作者最喜歡李牧,當初打算用李牧做主角

睇下李牧外傳就知道了, 係作者試刀
517情報好正

http://jump-netabare.seesaa.net/s/article/449207831.html

個對決表係估出黎?

感覺上趙國D 士兵好似有D多

呢到又幾萬, 果到又幾萬, 果到又十幾萬人

好似打機咁, 敵人D士兵出極都有
517情報好正

個對決表係估出黎?

感覺上趙國D 士兵好似有D多

呢到又幾萬, 果到又幾萬, 果到又十幾萬人

好似打機咁, 敵人D士兵出極都有

首都圈兵多就唔奇怪

秦國打左咁耐仗 又打聯合軍又有內亂 都嘔到三十萬出黎打趙

咁趙國係重兵係首都圈 加埋對應西邊係太行山脈既兵陣
你話遠多於秦國完全唔出奇 依家已經叫少
楊端和一軍,應該全無問題
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

恒騎應該都係等鄴城餓死埋單

主戰場都係王翦 vs 李牧

睇下邊個比信用黎刷經驗值
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

請問晌邊一話有暗示過??
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

亦有可能係用某方法呃鳩D 難民開城門有糧又有水,跟主一攻而破
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

似係似係紀慧同佢老死
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

好有個性, 但可能實力強大

好似司馬尚咁
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

似係似係紀慧同佢老死

都似,一個信一個大老婆

王賁蒙恬似係金毛個兩件副將
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

我見日文,韓文,英文的私下漢化,都是咁譯

因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

有個性都可以好勁
因為作者已經埋下左伏線

形容燎陽城主好有個性

有個性都可以好勁

有個性既角色係依套漫畫 九成都好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞