王者天下討論區

989 回覆
50 Like 2 Dislike
秦王政十一年(前236年),秦王乘趙國進攻燕國之際,派王翦、桓齮、楊端和分兩路大軍攻趙,攻佔了趙國的閼與(今山西和順)、撩陽(今山西左權)、鄴(在今河北省邯鄲市臨漳縣境,今與趙都邯鄲城同在邯鄲市境)和安陽(今河南安陽西南)等9座城池城,趙國的實力大減。秦王政十三年(前234年)十月,秦王嬴政擔心秦滅韓時,趙國仍有助韓的可能,再度攻打趙國的平陽(今河北磁縣東南)、武城(磁縣西南),斬首10萬,大敗趙軍,並殺死趙將扈輒。

李牧呢場係輸

連邯鄲都攻佔埋
秦王政十一年(前236年),秦王乘趙國進攻燕國之際,派王翦、桓齮、楊端和分兩路大軍攻趙,攻佔了趙國的閼與(今山西和順)、撩陽(今山西左權)、鄴(在今河北省邯鄲市臨漳縣境,今與趙都邯鄲城同在邯鄲市境)和安陽(今河南安陽西南)等9座城池城,趙國的實力大減。秦王政十三年(前234年)十月,秦王嬴政擔心秦滅韓時,趙國仍有助韓的可能,再度攻打趙國的平陽(今河北磁縣東南)、武城(磁縣西南),斬首10萬,大敗趙軍,並殺死趙將扈輒。

李牧呢場係輸

連邯鄲都攻佔埋

你邊到睇到佔領邯鄲?? 睇多一次啦

李牧呢場係輸

歷史上, 李牧 仲係北方守緊匈奴
所以呢場戰爭唔關佢事

家陣作者派佢去抵抗秦軍, 即係要輸食敗仗

李牧呢場係輸

歷史上, 李牧 仲係北方守緊匈奴
所以呢場戰爭唔關佢事

家陣作者派佢去抵抗秦軍, 即係要硬食敗仗

李牧呢場係輸

連邯鄲都攻佔埋

文盲
今次出動曬閼與/撩陽/鄴軍比人打爆再比人佔埋

睇錯 自膠
9成9預左女王贏左趕黎呢個戰場先分得5千係左邊

有道理,我都諗唔到

我初時認為,王翦故意咁放,用佢做誘餌

女皇又真係在左邊
到時蒙恬+女皇 會變成別動隊

不過感覺李牧唔會中計。

應該又會寫佢比人煽一獲,或調離戰場之類
唔係點神化佢end 桓騎 抗王翦

其實我覺得作者太快安排 王翦vs李牧, 唔太好

因為李牧是最終boss
應該留番係 滅國戰, 先同 王翦 打一場大戰
家陣李牧咁快同王翦打, 最後李牧輸左, 感覺上李牧既boss形象再一次受損

遲d李牧砌低桓騎拉返高

呢場戰役點都係趙嬴
但係王翦會拎到好多有利情報下退兵
而且呢幾集鋪左好多趙勁人係到
司馬尚 王都守護神 有個性城主 等等
暫時睇最勁係司馬尚 睇下會點用

下,乜唔係有史實基礎嫁咩?史實係秦贏嫁wo ,雖然中間有d原創戰役,但斷估唔會一場咁重大嘅戰役都改寫歷史掛... 同埋跟時序...唔會特登掉到ys個大將對邊個嘅時序掛?

你岩 我搞錯左
我係想講滅唔到趙住
9成9預左女王贏左趕黎呢個戰場先分得5千係左邊

有道理,我都諗唔到

我初時認為,王翦故意咁放,用佢做誘餌

女皇又真係在左邊
到時蒙恬+女皇 會變成別動隊

不過感覺李牧唔會中計。

應該又會寫佢比人煽一獲,或調離戰場之類
唔係點神化佢end 桓騎 抗王翦

因為李牧是最終boss
家陣李牧咁快同王翦打, 最後李牧輸左, 感覺上李牧既boss形象再一次受損

遲d李牧砌低桓騎拉返高

呢場戰役點都係趙嬴

下,乜唔係有史實基礎嫁咩?史實係秦贏嫁wo ,雖然中間有d原創戰役,但斷估唔會一場咁重大嘅戰役都改寫歷史掛... 同埋跟時序...唔會特登掉到ys個大將對邊個嘅時序掛?

你岩 我搞錯左
我係想講滅唔到趙住

今次呢場戰爭, 秦軍既目的係攻佔鄴城, 唔係消滅趙國

咁佢地攻佔左鄴城, 目的已達到, 自然係勝利啦

滅趙就留番 遲D先再打

因為李牧是最終boss

遲d李牧砌低桓騎拉返高

呢場戰役點都係趙嬴

你岩 我搞錯左
我係想講滅唔到趙住

滅趙就留番 遲D先再打

幾想睇桓騎點樣一條友攻趙
係李牧底下斬扈輒再斬10萬人

斬埋平民
下星期,日本黃金週休刊

算好啦,比作者休息下
佢d畫功唔簡單

佢1年休刊都唔夠5次

比起全職獵人

獵人係冇得做對比

因為李牧是最終boss

遲d李牧砌低桓騎拉返高

呢場戰役點都係趙嬴

你岩 我搞錯左
我係想講滅唔到趙住

滅趙就留番 遲D先再打

幾想睇桓騎點樣一條友攻趙
係李牧底下斬扈輒再斬10萬人

斬埋平民

打完呢一戰, 趙國失去鄴城和其他城市
趙王 應該會怪罪李牧, 將李牧發配去其他地方

跟住桓騎 攻打趙國, 趙王再任命扈輒 去打桓騎
扈輒 戰死後.........趙王無辦法之下, 只好再次任命李牧去打秦軍
btw今場打完 信 蒙恬 王賁就升將軍
大老婆都5千將

今場仗大老婆終於有將軍樣
大老婆都5千將

佢係三千將
正常來計, 佢可以自己獨立帶隊
不過係佢唔肯離開 飛信隊

所以家陣 玉鳳隊, 樂華隊 都係得五千人
但飛信隊就八千人

明明李信, 王賁, 蒙恬都係五千將
大老婆都5千將

佢係三千將

但飛信隊就八千人

應該自己做隊長都係under 其他將軍
除左三小強話比佢地自由發展先比佢地平時做獨立部隊
大老婆都5千將

佢係三千將

但飛信隊就八千人

之前好似錄鳴未都屌過李信呢樣
遲啲升將軍就李信 大老婆各帶5000

到時
信=王騎
羌=滕
大老婆都5千將

佢係三千將

但飛信隊就八千人

到時
信=王騎
羌=滕

羗=摎,美好結局版
大老婆都5千將

佢係三千將

但飛信隊就八千人

到時
信=王騎
羌=滕

羗=摎,美好結局版

摎 原本是跟隨王騎, 但佢因為要做六將, 所以脫離王騎軍, 自己獨立帶隊
但 羌 暫時話自己唔會離開飛信隊, 所以佢唔似 摎

其實如果 羌 真係想做六將, 就一定要脫離飛信隊, 自己獨立帶一隊兵

就睇將來佢會唔會脫離飛信隊

如果佢唔脫離飛信隊, 咁佢只會好似滕咁, 永遠跟住王騎, 做王騎副手

佢係三千將

但飛信隊就八千人

到時
信=王騎
羌=滕

羗=摎,美好結局版

摎 原本是跟隨王騎, 但佢因為要做六將, 所以脫離王騎軍, 自己獨立帶隊
但 羌 暫時話自己唔會離開飛信隊, 所以佢唔似 摎

其實如果 羌 真係想做六將, 就一定要脫離飛信隊, 自己獨立帶一隊兵

就睇將來佢會唔會脫離飛信隊

如果佢唔脫離飛信隊, 咁佢只會好似滕咁, 永遠跟住王騎, 做王騎副手

羌瘣要做六將 遲早升將軍脫離飛信隊
佢後期都有單獨跟王翦打杖

羌瘣 - 王翦副將
蒙恬 - 李信副將 (攻楚後調位)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞