(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
Chapter 95 豔的過去(上)

和董老師面談後,我更加覺得現在的柳豔實在太可憐了,為什麼她遇上的都是對她別有用心的人,連董老師也是這樣,可能就是因為遇人不熟,把她逼迫成這樣子,無論如何我亦要把昔日那個單純的她找回來。

小息的時候,我到柳豔的班房找她,才發現她今天告假。

我去了5C班找楊鳳瑤,我道:「喂!楊鳳瑤,學姐今日無返學喎!妳知唔知佢發生咗啲咩事啊?」

楊鳳瑤道:「學姐無返一日半日嘖,你緊張啲咩嘖?」

我激動道:「一日半日都可以發生好多事架!隨時會搞出人命架!妳知唔知學姐去咗邊啊?」

「都唔知你緊張啲乜,你咁關心佢,你可以打電話畀佢架!」

「打咗啦!我就係打電話搵唔到佢,先嚟搵妳咋!咪住先,8座嗰次佢又係無聽到電話,唔通佢今次又遇到啲咩危險?」

「都唔明擔心啲乜?你又唔係佢邊個?依家學姐有男朋友,依啲野有男朋友為佢操心啦!駛乜你理咁多嘖!」

楊鳳瑤的說話讓我胡思亂想起來,柳豔沒有上課,難道又是去作那種買賣?

我道:「楊鳳瑤,妳知唔知學姐會去邊到?」

楊鳳瑤沒好氣道:「都同你講咗,最近我好少同學姐聯絡咯!」

我嘆道:「唉!你真係喔?學姐咁錫妳,但係估唔到妳份人咁無心肝。」

楊鳳瑤圓瞪著眼睛,氣道:「喂!你講邊個無心肝啊?之前你掛住同靜宜拍施嗰陣,有理過學姐咩?依家到你無拖拍,學姐有拖拍嘅時候,你先嚟關心人。」

楊鳳瑤說得很對,從前我沒有去關心柳豔,現在反而去責難楊鳳瑤不關心她,把責任推在對方身上,這真的很橫蠻、很不負責任。
我歉然道:「對唔住。」

楊鳳瑤愣了愣,道:「咁又唔駛對唔住嘅!咁…我都有責任嘅,學姐有拖拍,好似變咗另一個人咁,我唔係好鍾意佢咁,加上我又有羽毛球練習,又有自強會嘅野要做,又要溫書,所以…我都無乜搵佢。係呢!睇你咁緊張,你好似知道發生咗啲咩事咁?」

楊鳳瑤看來還未清楚柳豔的事情,她發現柳豔身上藏有避孕套,已經很詫異,如果給她得知柳豔幹這種事情,我不知道她會用怎樣的目光去看待柳豔,我更加害怕的是當其他人得知柳豔的事情後,她會承受著很沉重的壓力,人言可畏,人的目光和語言是可以把人迫死的。

我否認道:「我都唔知道,就係因為唔知道所以先會亂諗野。」

「哦!原來咁。」楊鳳瑤突然恍然道:「啊!我記得之前學姐同我講過…」

我立時追問道:「學姐同妳講過啲咩啊?」

「佢話…女人青春有限,唔好浪費時間喺唔鍾意妳嘅男人身上;女人接受一個鍾意妳嘅男人,比起等待一個妳鍾意嘅男人會幸福得多。」

我聞言感到失望,我還以為楊鳳瑤會向我說出什麼關鍵的事情,原來是一些愛情小說的「金句」。

楊鳳瑤安慰道:「其實你唔駛太過杞人憂天,學姐咁大過人唔會有事嘅!一係放學後,我同你一齊去搵佢嘞!」

「妳知佢喺邊咩?」

「唔,以前我地會行下城市廣場、千色店,再唔係就南豐或者愉景,不過唔知佢依家啲口味有無轉到喎!」

我被楊鳳瑤的說話一言驚醒,之前實在關心則亂,我在第一次碰上焰兒的co co queen,在那裡很有可能會發現到柳豔的線索。

我不想楊鳳瑤得知現在的柳豔已經變得墜落,我裝作若無其事,撒謊道:「唔,其實諗深一層,妳講嘅野都好有道理,我諗我真係諗多咗,學姐唔返學一日,最大可能係佢病咗嘖,可能我近排多野做,成日亂咁諗野,或者聽日學姐會返學呢!」

「係囉!或者佢咁啱病咗,如果聽日佢又無返學,我地先去搵佢啦!」

成皇志自己去搵學姐啦
可唔可以淨係救 唔好拍拖 我想要布甸
救既過程少不免再做一次
push
性交轉運
唔好啊,唔好救啊
你想加甜
文啊
唔係好夠字數

早啲休息
好,我等你
最鐘意就係你有交帶
推一推呀
無文 早抖
唔好加太甜,失去意義
唔好上學姐呀,絕交㗎
已經上咗
想志哥上你咪直接講囉, 食布甸
但係嗰次佢好迷糊
被學姐迷姦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞