(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
加油,我都追咗你文好耐,慢慢嚟
我每日都會入嚟,有文我就睇,無文我就等,直到大結局
有時都會發現線索,就好似靜宜,我發現完探索緊,未有進展
pish
push
推下先
Chapter 93 新學年

今天是九月一日,新學年的第一天,有些熟悉的舊臉孔離去,同時亦有一批陌生的新臉孔加入,我們由中四升上中五,會考過後,下一個學年又會有多少張舊臉孔留下?

經歷了一個充實又難忘的暑假,再次投入校園生活裡,今年升上中五,這學期在四月初結束,四月尾便開始會考,如果要在會考取得好成績,未來的八個多月便要利用時間好好溫習。

新學期,我穿上了新簇的校服去參加開學禮,校長與教師們依舊如錄音機般在台上說著冗長又重覆對白;台下的同學大部分都未能從放縱的暑假調節回上學的生理時鐘,表情呆滯、雙目空洞,視線失焦地投在別處,聽到其他人鼓掌,便如機器一樣跟隨附和。

升上中五後,同學可以選擇棄讀一科,只要符合最少的六科報考要求便可以了,我們的4D班內總共有七位同學棄讀化學科,原因並非他們厭惡這一科,而是厭惡教授這一科的導師,我已經棄讀了物理科,不能再棄讀其他科,而且我在這一科的學分挺不錯,儘管那個亁澀的老女人很煩,我還是要上她的課。
參加完在禮堂舉行的開學禮後,回到班房,李老師為我們編排新的坐位。

中四的時候,李老師安排宛琳珊坐在我的隔離,有些美麗的東西在身旁,精神亦較爽利,可是現在我隔離位由宛琳珊換成了成敏研。

說起成敏研這位比我年長三年的女同學,從前她總是向我表現出淡淡的情意,可是近幾個月來,她對我並沒有往日的熱情,現在我的性格有很大的轉變,成熟、進取、自信,這是真正男人應該有的特質,可能往日我那種缺乏睪丸酮、做事畏首畏尾的奶油小生特質激發起她的母性,所以她對我產生愛慕,現在我已失去那種吸引她的那種特質,所以她亦對我興趣漸失,當然以上只是純屬我個人的推測。

上屆學生會即將卸任,學生會的主席及內閣將會留待給其他有興趣的同學去競逐。而自強會亦面臨相同的問題,自強會的主要幹事及我這個會長在明年四月便要參加會考,儘管明年我們能夠原校升讀中六,在這段時間自強會亦會出現真空期,為了維持自強會的日常運作,人手亦要作出相應的安排,我之前平白為自強會捐出了一萬元創會會費(已經在暑假花掉了大半),當然不能按照學生選舉的方法,一人一票隨意去選出新的主席。
有文推呀!
之前暑假曾經參加過社運遊行,經我觀察除了陳依官之外,其他人大都是政治冷感,他們覺得遊行是浪費時間、是滋事份子聚眾生事的行為,還是趁著暑假去玩、當暑期工賺錢、溫習更為實際。

暑假的某天,我與自強會廿多名成員參加遊行。

矮仔文問道:「會長,我地咁樣跟住人行,叫口號有咩用呢?」

「我地有權利表達自己嘅意見,要求政府聽取我地嘅聲音。」

飯桶武恍然道:「哦!之前我見政府收地,班圍村佬又擲石油氣罐、又攞木棍,話文有文鬥、武有武鬥,我地駛唔駛學佢地啊?」

我莞爾道:「咁又唔駛,我地依啲新手,採取和理非嘅策略,跟住人行、叫下口號,最後唱幾首歌,畀啲掌聲鼓勵下自己,就可以收工喇。」

飯桶武訝道:「大…唔係會長,我地咁樣好似似示弱多過示威喎?政府會咁好人咁樣就聽我地嘅說話咩?」

連飯桶武這樣的智商也明白到這個道理,但十多年後的香港人還是…

矮仔文道:「唏!飯桶武你知啲咩喔?我睇新聞啲議員都係咁樣做架?依啲遊行即係同政府晒馬,話畀政府聽,我地有幾多人唔妥你。」

飯桶武問道:「咁如果政府都係唔聽呢?咁應該點啊?」

矮仔文瞧向我,我道:「咁就畀啲掌聲自己,下次再出席囉!」

飯桶武問道:「會長,點解咁多人攞住個箱喺到問人攞錢嘅?佢地係乞衣嘅架?」

矮仔文應道:「緊係唔係啦!佢地擺明收緊陀地啦!嗰個支旗有隻禾花雀嘅字頭,我成日晌電視見到,應該係大幫派嚟架。」

飯桶武問道:「會長,你諗住學依啲政黨,下次輪到插地插旗收陀地啊?」

楊鳳瑤聞言訝道:「成皇志,你諗住做政棍啊?啲政棍淨係識呃人架咋?嗰陣選區議員禮義廉叫我阿媽投佢,投完佢,佢贏咗選舉,之後連影都唔見啊!」

管佳莉道:「聽講做議員人工幾好架!有啲議員有幾萬蚊人工架!」

我笑道:「大家誤會喇!我地今次參加依次集會,只係了解下咩係遊行集會嘖!」

布正麗問道:「其實你爭取嗰個十五年免費教育有咩用啊?政府就算肯聽你講,佢地做野不嬲慢,到咗落實,到時你隨時抱緊孫啦!」

我笑道:「咁起碼我為我個孫成功爭取到喔!」

楊鳳瑤不耐煩道:「仲要行幾耐架!下次再有依啲遊行,我唔嚟架!我討厭政治架!」

楊鳳瑤的取態,相信代表了很多同學的心聲,但這次遊行並非完全沒有得著,以中學生的角色參加遊行,成功得到了一些政黨和傳媒的關注,讓大眾認識到有自強會這個學生組織的存在。
為了要把持住自強會會長的位置,我決定提出修憲,這是當初明明確確寫在會章上的,我這個會長可以實行這樣的權利。

當然我要像那些高官修飾一下用詞,再裝模作樣一番。

我道:「眼見自強會逐漸茁壯成長,為咗配合自強會往後嘅發展,我認為自強會嘅架構有重組嘅必要,經歷咗暑假嘅活動,我相信各位同學都建立咗深刻嘅感情,但係我地終會有離開依間學校嘅一日,我希望自強會成為連繫大家之間嘅一個橋樑,所以我決定允許離開咗學校嘅舊校友可以繼續成為自強會嘅成員,當然要定期交會費啦!仲有我地自強會會遍地開花,同其他友校組織結成聯盟,依一個係複雜而艱鉅嘅任務,唔係一朝一夕可以完成,所以我建議要保留番原有各幹事嘅職位,升格為自強會委員會,依個委員會亦都會再作擴充,另外我地會增設其他職位,而秘書長嘅一職係去實行自強會嘅日常識務,而總書記係每年經委員會考核出三四位有能力嘅成員,然後經各會員一人一票投票選出嚟,經過會員投票出嚟同委員會嘅核實,秘書長係得到廣泛嘅認受性。」

大多同學的政治敏感到不足,他們對我這個提議沒有表示任何異議,這亦難怪他們,這個年紀的同學思想大多很青澀、單純、機心不重,沒有察覺到我的企圖。
我篩選了三個人選給其他同學投票,其中一人是曾倩平的妹妹,名叫曾倩儀,曾倩儀與姐姐曾倩平一樣,都是一個沒有主見的人,她儀表端莊、有親和力,和其他同學要好;另外兩人分別是矮仔文和另一名中四轉校生。

結果並沒有懸念,曾倩儀高票成為自強會吳林紫娣分部的秘書長,而我亦安排矮仔文、飯桶武及一些可以信任的同學當新一屆的自強會社幹事。

曾倩儀當選後,有點羞赧道:「我唔知做唔做得嚟?」

我拍了拍她的肩膀鼓勵道:「畀啲信心自己,其他會員投票畀妳,就係相信妳嘅能力,仲有我地會全力協助妳架!所以妳放心,畀心機就得喇!」

曾倩儀點了點頭,成為了自強會吳林紫娣分支的第一任秘書長。

其實曾倩儀的擔心有點兒過慮,實權和財政方面牢牢在我手中,她不過是掛名的代言人。
文呀
文呀
之後為了自強會進一步的擴展,我與陳依官商量,我道:「依官,依家游大輝喺佢學校已經成立咗自強會嘅分支、而隔離尚天同五釀丸都有啲眉目,但係我覺得淨係得學生嘅自強會,力量唔係好夠,我想搵埋曾經讀過吳林紫娣嘅校友。」

我見陳依官一副欲言又止的樣子,便問道:「依官,你係咪對我嘅做法有啲咩意見啊?我地中一已經識,你有咩意見唔怕講喎?」

陳依官道:「成皇志,其實自強會成立咗幾個月,擴展嘅速度已經好快,尚天同五釀丸啲同學仲以為我地係吳林紫娣嘅學生會啲人,你依家…好似仲把持成個自強會咁,我唔係話你咁做唔啱,你為自強會做咗咁多,咁樣做都好應該,但係會唔會做得太多呢?我當初以為自強會只係一個好單純嘅課外活動團體,但係依家好似唔係。」

我搖頭道:「依官,一個組織成長得最快嘅就係初初成立嘅時候,我地要趁住勢頭好,順勢而為,或者你可能覺得我急功冒進,甚至覺得我好功利、好有機心,但係依個社會好多野講人事講關係,我地建立到更多嘅人脈,力量就會越大,自強會先更加有影響力,我地先可以幫更加多嘅人,我成立自強會嗰陣,就唔係將佢當成一個課外活動團體咁簡單,我希望組織起唔同嘅人,建立一個有影響力嘅團體,可以去做一啲我認為係對嘅事,如果無依種力量,無論係幾咁崇高嘅理念,我地都係無法實行。」

陳依官聞言久久未能言語,良久他才道:「你變咗好多,好深不可測,我唔知你能唔能夠做到你口中所講嘅野,我亦都唔係好理解,但係你有種魅力去令我相信你,你想我點做喔?」

我道:「首先我想聯絡啲舊校友,睇下佢地有無興趣加入自強會,有興趣加入就定期交年費,另外我想成立校園小記者,定期報導一啲學校同校友嘅事,人手你去安排啦!」

之後我發現自強會內有一些懂得寫網頁的電腦好手,於是我要求他們嘗試為自強會寫網頁,雖然網頁的內容很簡單,但自強會總算有自己的網頁。

我還計劃參考學聯向有關當局申請自強會為法定組織,不過這要看陳依官聯絡校友的進展再作決定。
support!!
有文呀
呢幾篇有少少悶
應該都係鋪緊之後既野
睇黎會有唔少事發生
大鳩志好有野心
孫權同斌仔加入男兒當自強
好多文呀,多謝春巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞