(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
布正麗冷哼一聲,道:「死妹釘,妳顧掂自己先啦!」

楊鳳瑤怒道:「死妹釘妳叫架?」

兩人互相對視著,我道:「時間寶貴,兩位可以開始未?」

我為兩人講解了一片,再解一次題,然後要兩人嘗試解答。

初時,我還擔心布正麗跟不上我們,但豈料她的進度挺理想,與經常溫習的楊鳳瑤相差不遠。

楊鳳瑤訝異布正麗居然和她一樣可以答中題目,不忿道:「你地理科生,喺數學有優勢。」

布正麗道:「吓!我上堂唔聽書,返到屋企又唔做功課,如果唔係數學唔合格要留班,我都唔會溫書,其實啲數學都唔係好難嘖!有幾日時間應該溫得切,合格唔大問題。」

布正麗這番充滿自信的說話讓楊鳳瑤感到受傷害,道:「妳太過樂觀喇!咁啱依一課淺嘖!」

布正麗瞧了瞧楊鳳瑤,道:「做咩嘖!成日潑我冷水,踩親妳條尾啊?」

「今次數學考試妳敢唔敢同我鬥高分,邊個贏咗可以叫輸咗嗰個做一件事。」

布正麗現出奇怪的表情,訝道:「做咩嘖?無端端鬥高分?」

「妳驚啊?」

「怕妳有牙啊?鬥咪鬥囉!妳輸咗唔好唔認數。」

我瞧了瞧兩人一眼,並不明白為何她們突然之間要打賭?不過我覺得這種打賭可以激發起雙方的鬥心,為了一口氣她們一定會拚盡,好使自己能夠壓過對方。

楊鳳瑤與布正麗的打賭,不禁讓我回想起,之前我亦與楊鳳瑤在數學的考試上比過高低,最後我贏了,奪取了楊鳳瑤的初吻,但我的舌頭差點被她咬斷。
好多文
好多文
春巴保重身體
多文
好正
春巴文係連登最正
「死妹釘你叫㗎?」

啫係剩係成皇志可以叫?
火藥味好濃似乎爭仔爭到出曬面
楊小姐呷緊醋,布甸姐有點兒後知後覺
好多文 春巴快啲好返!

睇咗三舊水醫生
辛苦啦春巴
輸左要同成皇巴拍一日拖
楊小姐你輸硬
布甸姐你讀理科
數學肯定有絕對優勢
好多文呀 , 不過之後要抖抖?
垃圾mk 妹讀文科理科都一樣架啦
等阿叔幫你補生物啦
計下微積分先再講
楊小姐你輸硬

計下微積分先再講

我諗要計微積分的話布甸九成都會完勝你
Chapter 92 暑假前夕

期終試分八天進行,橫跨了兩個星期。

對於那些不太著重成績的同學來說,考試要比平時上堂還要好,因為考試只是在上午進行,下午的時候是屬於自己的。

這天的上午,剛剛考完中文。

我們從三樓由籃球場改成考試場地的體育館步出。

曾倩萍向管佳莉抱怨,道:「莉莉,我頭先唔夠時間,最後嗰條長題目做唔切啊!」

管佳莉安慰道:「唔好擺喺心上面啦!倩萍,我地食完飯去溫聽日嗰科啦!」

姚智風、霍去登等人聚成一團,林海原提議下午去唱K。

黎早強道:「喂!小西杰,你去唔去啊?」

郭左杰道:「我唔去喇!你地玩得開心啲啦!」

黎早強瞥了郭左杰及他身旁的盛衣貝一眼,臉上現出一個意義不明的笑容,道:「BIO下個星期先考,咁快就要溫定喇!」

盛衣貝聞言,臉頰昇起了兩朵紅暈。

郭左杰瞪了黎早強一眼,狠狠道:「收你個口啦!黎早洩。」

何敏傑打量了四周一眼,道:「阿祥呢?」

林海原道:「佢同宛琳珊去睇戲。」

姚智風問道:「喂!大鳩志、依官,你地去唔去啊?」

我與陳依官均搖頭表示沒有興趣,姚智風道:「你地又去溫書啊?聽日考英文,邊有得溫架?更何況依個考試考到識飛都無用啦!出嚟搵工,鬼得閒睇你今次考成點咩?」

霍去登再作出呼籲,道:「有無人想去唱K?最後一次召集。」

成敏研與方詠珊二人舉手表示有興趣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞