(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
在暑假裡,我經常到阿益的拳館練拳,他教了我數種有用的套路,加上我經常鍛練體能,現在居然能把體重近二百磅的丁老師打得跌跌撞撞向後退去。

同學瞧見這種情形均感到驚詫,一向討厭丁老師的郭左杰嚷道:「啱喇!大鳩志,打柒佢就啱喇!」

我的怒意已經透過剛才的一拳發洩出來,理智重新佔回上風。雖然剛才打了那人渣一拳,確實很爽;可是冷靜下來,我便後悔自己太衝動,在眾目睽睽的情況下揍他,理虧的是我自己,並不是記一個缺點或小過便可以了事,如果事情弄大,還可能要鬧上警署。

正當我不知如何是好之際,丁老師臉色漲紅,他衝向我,握著我的雙手,吼道:「咩事啊你?無端端喺堂上面打老師,爛仔。」

丁老師的體重比我重近七十磅,而且我又有點慌亂,我被他推向牆角,他吼道:「你仲郁手打我。」

我並沒有動手打他,反而他背向著全班,以身體阻擋其他同學的視線用腳踢了我兩下。

我對他賊喊捉賊的卑鄙行為感到憤慨,我立時還以顏色。

我與他的體形相差太遠,被他壓制住。

就在我與丁老師的衝突進一步加劇的時候,在4E班授課的董老師察覺到隔鄰班傳出打鬥聲,於是出門查看,走進4D班課室,見狀詫異道:「發生咩事啊?丁老師。」

董老師把我們分開,頭髮有點凌亂的丁老師,指著我道:「董老師,你嚟得啱喇!成皇志突然之間發癲打我。」

董老師瞧了瞧丁老師,再瞧了瞧我,道:「丁老師,依度始終都係課室,不如我地出去處理依件事喔?」

丁老師點頭,道:「啱啊!我要將依件事匯報上訓導組同校長到,上堂打老師,依啲欺師滅組嘅惡行,古時要問吊架!」

我跟隨在丁老師與董老師的身後,沿樓梯向五樓的校長室走去,董老師道:「丁老師,我諗成皇志都係一時衝動嘖!作為老師我地應該要了解佢背後嘅原因先,就咁將件事報上訓導組好似唔係咁好。」

丁老師訝道:「佢係上緊堂無端端打我啊!我唔理佢係情緒失控,定咩原因都好,佢應該為自己嘅行為負責。」
董老師道:「成皇志,你咩事突然之間打老師啊?依個係好錯嘅行為,你快啲同丁老師道歉啦!」

我瞥了丁老師一眼,就算我已經回復冷靜,亦不恥向他道歉,而且從剛才與他打鬥的時候,我已了解到他的為人很卑鄙,就算我願意委屈自己向他道歉,他亦不會輕易罷休。

我逞強道:「佢頭先都有打我,我最多咪畀人記大過,只要我會考考得好,升學同搵工都唔會有問題。」

丁老師聞言為之氣結,漲紅著臉道:「嗱!董老師,你睇到啦!成皇志打老師,仲死不悔過,依啲學生太過叛逆,要嚴懲,佢要得到教訓先會識驚架!」

董老師拉著丁老師道:「丁老師,我認為唔需要上報去校長到,請你將依件事交畀我處理。」

丁老師聞言氣得圓瞪著眼,道:「夠喇!董老師,你不斷包庇成皇志,究竟係咩意思,你咁樣係姑息養奸,如果佢打嘅係你,你唔會咁大量啊?」

董老師把丁老師拉到一旁,耳語道:「丁老師,如果要將依件事上報到校長到,我會上報埋你入去四樓女厠依件事。」
哇公報私仇爽呀
董老師寫得好,因為佢係一個人,佢有壞嘅一面,亦有好嘅一面。
好波
搞大佢
屌你老母死教畜
董老師係邊個 唔記得咗
睇返人物介紹

教物理
明日再戰
加油
啱啦蕫老師,搞大佢啦,踢我老公兩下咁狗
董老師好波!
阿董你咁兇佢而係做低佢
你合約仔好蝕底架
我見董老師與丁老師走遠,心想不知他們要討論什麼呢?

未幾,我便見丁老師狠狠盯著董老師,不知董老師向他說了什麼不合他心意的話,董老師在這件事上維護我,我害怕丁老師對董老師動粗,董老師作為一位成年男性,但體重大概只比我重上一點,他這種文弱書生絕對打不過丁老師這種肥大肉厚的壯漢。

可是出乎我意料,丁老師只是冷哼了一聲便轉身離去。

對於這種結果,我深感詫異,不知董老師的那句說話是什麼咒語,居然可以把丁老師這位氣量狹窄的淫賊打發掉。

想起董老師一而再,再而三地維護我,而我居然選擇棄修他那一科,我真的感到有點羞愧。

董老師的神情有點嚴肅,他道:「成皇志,有啲野我想你幫手。」

董老師幫了我很多,現在我有機會作出回報,我立時點頭答應道:「哦!好啊!唔知董老師,你要我做啲咩呢?」

董老師打量了四周一眼,道:「我地搵個靜啲嘅地方再慢慢講。」

現在是上課時間,所有學生都在上課,自強會正好是理想的聊天地方。

我們到了自強會,把門關上後,我道:「董老師,你究竟想我做啲咩?」

董老師聞言閉上了眼晴,我察覺到他的神情好像在天人交戰,難道他要我做的事情很危險?

片晌,董老師睜開眼睛,他一臉認真地道:「成皇志,你一定要救柳豔啊!只有你先可以救到佢咋!」

我愕然道:「救柳豔?學姐佢有危險?」

董老師道:「佢無即時嘅危險,但係佢再係咁,佢返唔到轉頭架!你都睇到最近佢變成點架!」

原來董老師亦察覺到柳豔變得墜落,我點頭:「我之前喺圖書館偷睇咗佢本記事薄,我知道佢好似…出賣肉體,我仲見到佢…同丁老師走入四樓女厠,因為咁樣,我頭先先忍唔住打咗丁老師條淫蟲一拳。」

董老師訝異道:「原來柳豔嘅事,你都知道晒。」

我搖頭道:「我知道嘅就差唔多係咁,啊!等陣先,我睇到佢本記事簿,佢有一位朋友叫做焰兒,董老師,你有無見過嗰位焰兒啊?」
董老師沉思了一會,然後道:「我都偷睇過佢本記事薄,我懷疑焰兒就係柳豔,柳豔就係焰兒。」

「焰兒就係柳豔,柳豔就係焰兒?董老師,你嘅意思係學姐佢精神分裂,焰兒係佢另一個人格?」

董老師點頭道:「好大機會係,佢本記事簿講過焰兒係金色頭髮,而我係佢手袋入面,發現咗一個金色假髮。」

柳豔就是焰兒,難怪她們的樣子這麼相似。

不,根本就是一副一樣,當初我怎會認不出焰兒就是柳豔。

等等,焰兒就是柳豔的話,那麼那一晚,我豈不是和學姐發生了關係。

天啊!怎會這樣的,到了現在我才知道我的第一次給了的並不是什麼焰兒,而是我喜歡的柳豔學姐。

董老師見我久久未語,他道:「我當初有依個結論嘅時候,我都好似你咁,好難相信。」

我漸漸從震驚中回復過來,道:「董老師,你都調查得好詳細,我係圖書館都只係好匆忙咁偷睇咗佢記事簿其中幾頁,而你連佢手袋有假髮都知。」

「其實…我都同柳豔上過床,我係喺酒店嘅時間偷睇。」

董老師的說話讓我的理智再度崩裂,我如反射動作般跨前一步,一拳打在董老師的臉頰上。
董老師的體重遠比丁老師輕,我這突如其來的一拳把他打得向後倒去,撞翻了兩張桌子。

盛怒的我揪住了董老師的衣領,吼道:「點解?你係老師嚟架!柳豔係你嘅學生,點解你要咁做?你明知佢有精神病,你居然仲…」

董老師慘然道:「成皇志,你打得好啊!我係柳豔嘅老師,居然對自己嘅學生做埋啲咁嘅野,我抵畀你打。」

董老師坦承自己的罪責,一時間我亦不知如何認對,如果他像丁老師那種人,我還可以繼續去揍他。

董老師續道:「佢知我一直鍾意佢,當初佢為咗報答我同我上床,但嗰次之後,我對佢更加不能自拔,我知佢為咗錢做依啲野,我居然畀錢佢同佢做,我唔想佢同其他男人做,我話養佢,但係佢鍾意嘅唔係我。」

我努力克制著飆升的怒氣,把拳頭握得格格作響,狠狠地道:「夠喇!你唔好再講,你再講我會忍唔住殺咗你。」

董老師現出覺悟的神情,道:「我將一切同你講,我預咗自己身敗名裂,唔可以再喺教育界立足,我對自己學生做出依啲事,我無資格做老師,我只係希望你可以去救柳豔,佢唔係依一種女仔,我知佢依家好痛苦。成皇志,我求下你,依家只有你先可以救到佢咋!」

我的腦袋很混亂,對董老師仍未解恨,指著他道:「你一直咁幫我,我仲以為你係一個好老師,我覺得drop咗你嗰科,好對你唔住,原來你都唔係一個好人。」

我再沒有理會董老師,走出了自強會。

這一刻,我覺得柳豔很可憐,所有人都一起來欺負她。

我喃喃道:「學姐,妳究竟承受住啲咩痛苦?我點先可以幫到妳啊?」
個post 就完

各位正評咗未
比左,如果有得係咁比,我驚你個post既正評會唔夠載
比左
比埋右
多謝

不過出咗年幾
都未試過三百正評
其實有好多人睇,但可能無ac姐
唔好灰心,好野一定會欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞