(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
98年嘅十萬可以做到咩?
抽/買QQ股王?
無文 早抖
98年嘅十萬可以做到咩?
抽/買QQ股王?
駛鬼咩97爆完煲就牛市
開張期指一路上
期指一上就有錢剩返出黎
就買即月期權同近價牛
QQ 03年先開始買都得

不過啲錢比布甸攞曬呢
所以女人都係累人
幾靚幾大波都係咁話

不過主角都唔夠秤投資
榮仔的問題得到了完滿解決,我的心神放在快要來臨的期終試上。

距離期終試只有一星期,老師們的變化最為明顯,他們比平常緊張,把握課堂上的每分每秒去追趕進度,可是大部份的同學依舊維持平日的習慣,平常看漫畫雜誌的繼續去看漫畫雜誌;平常睡覺的繼續去睡覺;有些同學感受到老師的轉變,嘗試抖擻精神去聽課,但由於之前大多時間沒有留心上堂,這時候突然插入,當然聽得滿頭問號,勉強了十分鐘,發覺不對勁,覺得還是去找周公實際一點。

從前我亦是像班上的大部份同學一樣,只在考試前的一兩天才溫習,最後考出來的成績居然是全班十名之內,這樣的結果讓我覺得自己的已經成績很不錯,但我忽略了一點——這只是一間BAND 4的中學,結果在會考的時候只是考取了十一分的成績,連原校重讀的機會亦沒有。

回到1998後,我當然明白到就算在這裡考得了全級第一亦沒有太大的意義,我不是和這間學校的人鬥,而是與全港十多萬的考生去競爭。
午飯時,姚智風提議買飯盒到郭左杰的家裡,吃完可以打WINNING,陸泳祥又提議待會放學後去踢足球,林海原等人均表示和議。

陳依官道:「SORRY啊!我唔去喇!我諗住買份蛋治,食完就溫書。」

黎早強道:「駛唔駛啊?仲有成個禮拜先考。」

霍去登道:「咪係囉!考成點都會畀你升上中五架啦!」

我道:「唔係喎!葉松逸同高幹威咪係repeater囉!」

陸泳祥輕蔑道:「講起嗰個葉松逸就嬲喇!repeater係到扮晒勁,上數學堂成日話好淺!屌,你讀過一年緊係覺得淺啦!真係咁撚勁就唔駛repeat啦!」

我聞言有點汗顏,我repeat過一年,而且來年將會參加第三次會考,但我沒有「扮勁」,他們應該不是說我,我毋須對號入坐。

林海原附和道:「咪係囉!條友又唔係真係勁,中英文完全唔掂,英文咪又係同我地一樣讀輔導班。」

我道:「睇見你地咬牙切齒咁樣,你同佢地好大仇口喎?」

霍去登訝異道:「鳩爺,你唔知咩?」

「吓!葉松逸除咗份人串啲、大份啲、個身成陣臭汗味、同埋無乜優點之外,我覺得佢真係無乜野,最少佢無同我有牙齒印,我真係唔知你地同佢有咩過節喎?」

霍去登道:「條友似住自己係repeater大過我地一兩年,就成日借啲意抽啲女水,盛衣貝、宛琳珊都瀨過野。」

我瞥了陸泳祥一眼,恍然道:「咁唔怪知得啦!」

黎早強笑道:「不過之前佢居然唔識死抽布甸水,布甸即刻一巴星落去,啪一聲打到條友成塊面紅晒,仲篤住佢個頭嚟鬧足半個鐘,條友死晒狗SAY SARRY,之後每次見到布甸都要兜路走,依單野全校都知道,無理由你唔知喎!」

「吓!依啲八卦新聞,我真係無留意喎!」

我嘗試幻想當時的情形,這又真的很符合她的性格。
識食一定係食布甸
之前俾成皇志抽水就無問題
邊同
人地對成皇志有好感嘛
好似係成皇志同高瘦平一齊之前
已經對成皇志有好感
睇住布正麗由一個mk妹到識左成皇志
再變到管住哂既老婆真係好正
一切由露春光開始
反而對學姐條線比較想知
布甸真係好正

差d唔記得咗你係邊個
比左成皮野食布甸未
無人識佢啦
我都負皮埋你
布甸真係好正

扁撻撻無得比

我都負皮埋你

咁你係平丫嘛
無文
早抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞