(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
霍去登等人離開後,我道:「依官,你靜間都係去自強會溫書啊?」

「係啊!諗住食完飯去溫書。」

「咁不如一齊食飯吖!」

「好啊!」

這時布正麗亦從體育館步出,道:「喂!你地去溫書啊?等埋我!」

我有點訝異道:「嘩!真係太陽喺西邊出嚟,布甸姐居然話要溫書。」

「後日考數學,我尋晚收工都溫咗兩個鐘,我一定要高分過楊鳳瑤。」

陳依官奇道:「今日考中文,妳尋晚溫數學?」

我輕聲道:「依啲係女人之間嘅意氣之爭,佢同楊鳳瑤數學鬥高分。」

我們吃過午飯後回去自強會,楊鳳瑤已經在自強會裡溫習。

楊鳳瑤埋頭苦幹,道:「喂!成皇志,你返嚟啱喇!我有啲數唔識,想問下你。」

當楊鳳瑤抬起頭來,瞧見布正麗,詫異道:「咦!點解妳會喺到架?」

「真係好笑喇!我都係自強會嘅會員,點解我唔可以嚟依度溫書啊?」

看見兩人之間的火藥味漸濃,我連忙打圓場,道:「大家都係嚟溫書嘖!唔好咁啦!妳地咁樣會影響到其他人架!」

二人冷哼一聲,不再理會對方。
死妹釘點同人爭呀
過了一會,兩人同時把課本放在我面前,異口同聲問道:「成皇志,依條點計啊?」

兩人互相瞪視著,我瞧了兩人一眼,然後道:「我一個一個嚟解答你地嘅問題,OK?」

二人寸步不讓,擺出一副絕不退讓的姿態,我苦笑道:「妳地咁樣僵持,都係浪費大家時間嘖?成熟啲、大方啲,OK?」

二人依舊沒有退讓的打算,我道:「咁不如…我解答咗布正麗嗰條先啦!」

楊鳳瑤瞪著我,愕然道:「點解啊?」

「睇落布正麗嗰條較淺,我好快可以解答完,再招呼妳。」

楊鳳瑤嘴角上揚道:「哦!原來咁淺嘅數都要問。」

布正麗輕輕道:「三寸釘,小學生身型。」

楊鳳瑤被戳中死穴,激動道:「依家係咪玩人生攻擊啊?死飛女。」

「三寸釘!」

「死飛女!」

「三寸釘、三寸釘、三寸釘!」

「死飛女!死飛女!死飛女!」

我使勁拍了桌子一下,道:「夠喇妳地!我以自強會主席嘅身份同妳地講,大家都係自強會嘅一份子,我地應該守望相助,就算會員之間存在良性競爭,都係令到雙方一同進步,妳地成熟少少啦!大個女架喇!唔該!」

布正麗聞言噗哧一笑,我板著臉孔,道:「笑咩啊?我好認真架!」

布正麗道:「得喇!得喇!今次我唔啱,我衰女,對唔住!咁得未啊?」

我怔了怔,道:「咁,既然妳都知錯,算數啦!我解題畀妳聽啦!」

數學科考試後,布正麗沒有再到自強會溫習,她趁有更多的空閒時間去當兼職;
缺少了競爭對手,楊鳳瑤亦失去了之前的幹勁,通常在自強會短坐了一會便離去;我與陳依官繼續是最後離開自強會的兩人。
為期八天的期終試正式結束,終於可以暫時放鬆一下,與姚智風等人踢足球。

把汗水揮灑在足球場後,我們坐在場邊喝水聊天。

黎早強突然問道:「喂!出年會考,你地有咩打算啊?」

姚智風道:「我就唔會讀上去架喇!抖番排先搵野做。」

郭左杰道:「我都一樣,自己知自己事,我唔係讀書嘅材料,可能去做住百佳、實惠先。」

霍去登道:「我依家有時都幫緊個老表跟車,考完會考,就去做全職。」

林海原道:「我可能幫我老豆看鋪,阿祥你呢?」

陸泳祥道:「我未諗到啊?我二姐夫話我唔想讀就跟佢做採購,但係對依行我就麻麻地,黎早強,你呢?」

黎早強道:「睇下咩成績先囉!或者到時叫我阿媽科水我去外國讀書,陳依官同大鳩志呢?」

陳依官道:「我希望可以原校升中六啦!」

其他人瞧向我,我道:「我當然同依官一樣,希望讀到上去。」

姚智風道:「既然大家出年都各有各忙,不如趁最後依個暑假,一齊去長洲或者梅窩宿營。」

郭左杰道:「姚少,依個提議幾好喎!不如問埋其他4D班同學仔,唔係…係問埋中四其他班同學!」

陸泳祥道:「嘩!好啊!多啲人好玩啲,依官你同其他班都有幾句,依件事就由你負責啦!」

陳依官瞧向我,道:「其實成皇志係自強會主席,自強會都有好多中四其他班嘅同學,由成皇志去攪,好似好啲喎!」

「吓!我啊!」

黎早強道:「唔理你地邊個都好啦!總之由你地兩個負責啦!」

我想了想:其實趁明年會考前難得的暑假,去留下春青的足跡,都是一件美事。
yay
頭香
好多文
宿營啪啪啪
下一章就新學年

節奏會更加緊湊

餘下幾件大事

學姐線
楊鳳瑤線
自強會線
湯仲謀線
會考線

之後就完

中五會比中四短
希望三十回完咗去

一回大約六千字

廿萬字完成有啲難
布甸線呢
下一章就新學年

節奏會更加緊湊

餘下幾件大事

學姐線
楊鳳瑤線
自強會線
湯仲謀線
會考線

之後就完

中五會比中四短
希望三十回完咗去

一回大約六千字

廿萬字完成有啲難

加油呀春巴!

不過我想問下仲有無布甸條線
布甸夾埋湯仲謀線

即係主線
見到主線兩個字
真係想畀多幾個正皮
好正呀
繼續推
加油
係2000年會考?
加油春巴 你冇棄故真係好
又有文
孫權
主線
Good!!!!!
完嘅意思係一章完定成個故完呀
好唔捨得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞