(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike

收工睇醫生食完藥

8;30瞓到依家
精神

收工睇醫生食完藥

8;30瞓到依家

春泥巴休息多啲啦,祝早日康復😀
春巴好好休息
我們會耐心等文
Yes, take care !!!!
保重身體
Thank you 各位
保重身體
Take care 新讀者留名 個故真係好好睇
病左 早抖
支持
push
保重
午後還有一科中文堂,之後才是PE堂。

李老師最近忙於預備考試題目,所以他已經有一段日子沒有前往自強會。

我回想起他之前為我們舉行了一系列有關古時黑社會的解說,資料搜集尚算豐富,可惜他的聲調呆板、演講缺乏變化,一種原本挺有趣的題材,他說來卻讓人昏昏欲睡。

李老師見自強會同學的反應沒有他預期的熱烈,不禁頹然,我見狀安慰道:「李老師,你唔好難過啦!其實我覺得你講得幾好架!係啲同學唔識欣賞嘖!」

李老師點了點頭,道:「嗯,我會繼續努力,我保證下次會講得更好。」

李老師,你真的要再來嗎?

我從回憶回來,瞥見坐在我隔離的宛琳珊依舊在看YES。

我不禁問道:「妳係咪期期YES都有買架?」

宛琳珊抬頭瞥了我一眼,道:「都唔係嘅!咩事啊?」

「無,我想問其實有咩咁好睇嘖?」

「無架,睇下時裝、睇下八卦野咁囉!」

倏地宛琳珊現出嘲諷的神情,道:「咁嘅樣都叫校花啊!喂,你睇下。」

宛琳珊把YES遞給我看,相中的某校校花身型有點圓潤,樣子亦難以稱得上標緻,我笑道:「佢係咪畀人玩架?我聽人講有啲人好憎一條友,會將佢幅相寄上去,等佢出醜。」
宛琳珊突然道:「如果我參加依個校花選舉,我諗我會贏。」

「妳仲發明星夢?見過鬼仲唔怕黑咩?」

「今次點同上次嘖?今次係YES選舉,我諗過架喇!我今年四係要為將來打算下,出年就係會考,我對讀書嘅興趣唔大,我想投身娛樂圈,參加依啲選美係其中一個途徑。」

人們常說一般同齡的女孩子要比男孩子成熟,看來沒有錯,雖然宛琳珊「發明星夢」好像有點兒不設實際,但最少她有明確的方向,游大輝與她比起來,顯得游大輝很幼稚。

想起了游大輝,我作為他的朋友,亦應該關心一下他的狀況,我問道:「喂!宛琳珊,其實妳同游大輝點架?」

宛琳珊道:「咪普通朋友囉!」

「普通朋友?但係以我所知佢好似送咗好多野畀妳喎!」

「嗱!依層我無迫佢架!係佢自己自願架!」

我追問道:「咁…佢追妳追得咁落力,妳有無啲感動?」

宛琳珊輕描淡寫道:「吓!無喎!」
「游大輝追妳,妳又唔拒絕;陸永祥追妳,妳又唔拒絕,其實妳想點嘖?兩個之中,妳揀邊個嘖?」

「我未決定喎!況且我唔一定喺佢地兩個之中揀一個架!」

「哎呀!阿姐,麻煩妳高抬貴手放過游大輝啦!妳唔鍾意佢,一係決絕啲講清楚啦!」

「咁又唔好,佢雖然係煩,但係我未至於討厭佢,或者我真係有一日會鍾意佢呢!唔可以抺殺依啲機會架!」

「妳…吊住佢,當佢係水泡,唔係…係任妳點嘅觀音兵。」

「你咁講就唔啱喇!如果佢真係鍾意我,佢會等;佢愛我,就會為我發奮,我唔花啲時間觀察,點知佢地邊個先係真正愛我嘅人呢?」

「妳…」

男女間的感情事,旁人實在難以去干預,先前我已經勸過游大輝,但他不聽;現在我要宛琳珊幫忙,她不願,我這局外人亦沒有辦法。
又再次激起大家對軟林林的厭惡

洗唔洗我幫手懲罰一下?
病左都出
take care ah
動作片留番畀你

愛情動作片就唔駛
帶病打文
動已滾
交比我啦
期終試臨近,有不少會員在自強會裡溫習,我樂見大家一同砥礪磨練、互相支持,營做一個良好的學習氣氛。

陳依官之前說過要以我為目標,所以他最近很認真去溫習,有他在我身後追趕,我亦不可以放下腳步。

這種雙方間的良性競爭,使我們不會鬆懈,要知道我和他並不只是與校內的同學競爭,我們的目光要放眼全港十多萬的考生。

這天自強會來了一位稀客,布正麗居然會在自強會內溫習。

我見狀非常訝異,不禁道:「嘩!布甸姐,妳老人家居然嚟溫書,我係咪發緊夢啊?」

布正麗沒好氣地白了我一眼,道:「你估我想架?頭先教數學姓丁嗰條友話,今次考試我數學唔合格要留我班,我落嚟諗住問陳依官數,佢話你數學好啲,你教我啦!」

「咁點解妳唔搵番丁SIR啊?」

「條友啲眼神陰陰濕濕咁,成日昅住我…總之對多佢一陣都想嘔啊!」

坐在一旁的楊鳳瑤道:「嗱!係咪啊!成皇志,唔係我一個咁講架!你嗰陣仲話我人格謀殺。」

「得喇!得喇!我錯喇!」我道:「橫豎都要同楊鳳瑤補數,布甸,妳都一齊啦!」

楊鳳瑤訝道:「吓!但係佢…跟唔跟到架?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞