(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(12)

1001 回覆
220 Like 3 Dislike
我瞧了布正麗與楊鳳瑤一眼,心裡嘀咕道:「女人呢真係…之前就勢成水火,依家就聯手一齊…欺負我。」

會議結束後,我覺得橫豎這筆錢要這樣用,便對楊鳳瑤道:「喂!死妹釘,妳問下學姐去唔去啦!依啲機會無乜幾何,而且多啲人一齊玩開心啲。」

楊鳳瑤皺了皺眉,道:「依排我都好少同學姐見過面。」

「叫妳叫埋學姐一齊玩嘖!妳唔想叫,唔駛畀埋依啲藉口我啊?」

「唔係啊!」楊鳳瑤現出思索的神情道:「我最近真係好少見到學姐,佢好似好忙咁,我懷疑學姐拍緊拖啊?」

我聞言現出錯愕的神色,道:「學姐拍緊拖?妳見過佢男朋友?」

楊鳳瑤搖頭道:「咁又無見過,不過佢最近多咗打扮,又噴香水、又化妝、又著啲好女性化嘅衫,之前佢都唔係咁嘅。」

「學姐都成廿歲人,打扮下好正常嘖!而且貪靚係女仔嘅天性,有咩咁出奇嘖?」

「唉!最弊嘅係有次我發現佢書包有盒condom,仲要開咗包裝架!」

楊鳳瑤的說話讓我感到很震撼,學姐已經有男朋友,而且已經發展到這麼親密的關係,我的心情很複雜,我的心猛然揪了一下,我覺得口腔有點苦澀,之前她向我表白,我對她亦有情愫,可是當時礙於我與呂靜宜在一起;我和呂靜宜分手後,其實我可以與學姐發展,但我覺得剛剛與呂靜宜分手不久,不應這麼快開始一段新的惑情,我以為可以等待適當的時機,豈料學姐已經有了別人。

其實想深一層,我與學姐從未開始,雙方之間只是有一絲若有若無的情愫,我亦不該太過放在心上,學姐已經二十歲,應該要談戀愛,給人愛錫,我應該調整心態祝福學姐找到一位愛她的好男孩。
離開學校時,我與布正麗同行,我道:「我見妳只係溫咗一個禮拜數學就可以有咁嘅分數,證明咗只要妳努力,就可以做到,仲有大半年先會考,妳係醒目女,只要肯畀心機,依家開始溫書,妳隨時可以升上中六。」

布正麗搖頭道:「我自己知自己事,我都唔鍾意讀書,今次我係為咗唔駛留班,可以快啲出嚟做野,先努力去讀,你依家叫我畀心機讀書,唔玩我啦!」

「成個暑假流流長,妳咪試下讀下書囉!」

「暑假我好忙架,除咗CAFE,我仲打算去阿益叔個拳館幫手。」

我訝道:「幫手,妳去打拳啊?」

布正麗笑道:「唔係,我係去做打雜,幫手執頭執尾,整理下文件、去銀行入數咁囉!之前你叫益叔搞下啲暑期興趣班吸引啲小朋友參加、同埋舉辦啲打拳消脂健美班吸引啲師奶,佢照你嘅說話去做,依家佢拳館生意都唔知幾咁好,所以要請人幫下手,搞下啲文書囉!」

我訝道:「依啲野妳識嘅咩?」

布正麗皺了皺鼻子,道:「你唔睇小我啊?我有讀電腦架!依啲一般文書處理難我唔到架!」

既然布正麗已經有自己的目標,我亦不再多廢唇舌。

別過布正麗後,想到還有兩個星期便要放暑假,回到1998後到現在,只是過了九個月,但這九個月之間發生了很多大小小我未曾想像過的事情,不知道之後還有什麼在等待著我呢?

擔心也是沒用,既來之,則安之。
原來個故係紙言已經跌到落廿幾位

之前仲有前十
加油啊 唔好放棄 繼續支持你 好鐘意睇你寫故ga
加油 呢到睇方便
春巴加油 依家淨係追你一個故
呢一部曲描寫青蔥歲月 睇到好有feel
我敢講春巴既作品係最好睇
有無連登神人可以將春巴既故比編劇睇呀,好想睇電視版
排名如浮雲
好故自留人

加油,其實我睇左好耐
先祈唔好停,停左我會抑鬱
認同
Daily push
學姐係雞係公廁
Agree !!!
其實他人唔睇喺佢地洩,仲有我坡睇,我地會一路支持落去
急起上黎,公廁都照去住先啦
多謝爸打一直支持
係 好有畫面
出得咁慢緊係啦
4/5日唔睇
先得一兩篇
無文 早抖
唔讀書,唔通布甸要退場了?
盒 condom 會唔會係之前同成皇志用剩架?
要組織一下

可能要過多兩日
慢慢啦 慢工出細貨
我地會等你
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞