[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
呢個問題應該係同中史夾硬要同世界史抽離出來有關,搞到對非漢族既外來政權出現嚴重偏見

香港既中史全部都係由國民黨人同孫文中華帝國派(想搞橫跨蒙古國既大中華民國)黎壟斷

近十幾年變支共ver.
不安注意
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

P.S. 雖然張圖唔係教科書,但係內容都係咁上吓

無講西藏“農奴制”點點點已經算係咁

入侵寫做解放,支那人真係好無恥

仲有國民黨和支共詞彙既 "西藏人民擁護祖國中央政府"
有個問題
點解希臘既亞歷山大可以一下征服咁多土地既
佢係點樣管治既呢?
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

知又點,派兵衝入元老院殺人咩(之後有人做)

問題係連僕人都知呀 僕人呀

呢d 九成假,之後先吹出黎

報夢係假,但六十幾個元老成日秘密開會,plan左幾個月,走漏風聲都唔奇

有學說話Caesar不理情報同反對派嘅異常舉動係因為佢本來已經患有重病, 已經開始行動不便. 令佢放棄治療... 另外佢份遺囑極速發布, 加上羅馬人視為抗爭而死係莫大嘅榮耀, 所以佢係有心赴死封聖, 順水推舟捧埋佢寶貝外甥加養子 屋大維上位.

個人認為如果Caesar患病係真的話可信性唔低, 始終一個手握重兵慣戰沙場嘅傳奇將領咁樣中伏好唔合理, 樓主又覺得點呢
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

知又點,派兵衝入元老院殺人咩(之後有人做)

問題係連僕人都知呀 僕人呀

呢d 九成假,之後先吹出黎

報夢係假,但六十幾個元老成日秘密開會,plan左幾個月,走漏風聲都唔奇

有學說話Caesar不理情報同反對派嘅異常舉動係因為佢本來已經患有重病, 已經開始行動不便. 令佢放棄治療... 另外佢份遺囑極速發布, 加上羅馬人視為抗爭而死係莫大嘅榮耀, 所以佢係有心赴死封聖, 順水推舟捧埋佢寶貝外甥加養子 屋大維上位.

個人認為如果Caesar患病係真的話可信性唔低, 始終一個手握重兵慣戰沙場嘅傳奇將領咁樣中伏好唔合理, 樓主又覺得點呢

凱撒遺留下來的醫學報告分析,他當時已經患有顳葉性癲癇症,發作時行動不受控制、大小便失禁。
加埋凱撒臨死之前自己走去寫遺囑,又係最後幾年鋪路比屋大維,應該大概估到自己就快死(一係病死,一係被殺),但相反既意見就覺得當時凱撒已經plan緊征服波斯既東征,如果凱撒預測自己快將無命,點會做類似宏大既計劃。
有個問題
點解希臘既亞歷山大可以一下征服咁多土地既
佢係點樣管治既呢?

分封諸侯,所以亞歷山大死後就形成一大堆繼業者帝國,包括敍利亞既賽硫古同希臘既托勒密王朝。
當時三巨頭就決定結盟後既第一個任務就係學當年蘇拉一樣,透過謀殺富人來徵集軍費東征解決共和派。而安東尼自然將矛頭對準幾乎日日都詆毀自己既西塞羅(西塞羅足足寫左十四篇文章攻擊安東尼,被後世整合成”論腓力“),於是三個人就製作左一個三百個人既”公敵名單“。而安東尼就堅持將西塞羅放落名單既第一位,屋大維頭兩日仲為自己昔日既朋友據理力爭,但最後就屈服係安東尼既壓力之下。除左西塞羅之後,得罪過雷必達,安東尼既人幾乎都遭逢厄運,例如雷必達仲趁機除掉自己既兄弟,安東尼就犧牲自己既舅父盧西烏斯。

於是係三巨頭回歸羅馬之後,羅馬城内馬上就係一場腥風血雨:軍人係日光日白下沖入有錢貴族既府邸將名單上既政敵殺死,暴民一湧而上將財產,妻子,女兒瓜分,剩下既歸入國庫成爲三巨頭遠征既軍費。當時西塞羅被屋大維背叛之後已經退居朋友奎都因斯係意大利海濱既居所,當羅馬屠殺元老既風聲傳來既時候,西塞羅正準備登船前往希臘,警告舊友布魯圖斯,安東尼已經同屋大維結盟。

雖然西塞羅甚至所有隨行行李都無帶住就急急腳離開,但安東尼派出既殺手已經來到,係西塞羅學生告密之下,殺手將包庇西塞羅既奎都因斯全家殺死,明明已經上船既西塞羅,居然對屋大維仲有幻想,他決定放棄前往希臘投靠布魯圖斯,轉爲向意大利陸路前進,向屋大維上訪。最後由奴僕將他帶到卡皮提,呢個時候,殺手係西塞羅學生菲洛洛古斯既告密之下,找到左西塞羅。

西塞羅見到殺手係後面追來,就決定放棄逃跑,而殺手正是西塞羅曾經辯護既赫力紐斯,自知自己無法逃走既西塞羅,披頭散髮跪係路上,從容就義。赫力紐斯遵照安東尼既命令,將西塞羅寫文章既手斬落來,釘係元老院既大門出面。據阿庇安記載,他死後頭蓋骨被安東尼取下,「每天擺在餐桌上欣賞,直到他看厭了這可憎的收藏品為止。

後三巨頭打劫既有錢人係出於清除政敵加搶錢定係純粹搶錢?
如果係後者咁嗰陣羅馬都幾混亂

搶錢,順手消滅埋自己既政敵

係好混亂,凱撒個時都未至於隨便就殺人

諗起支那文革
這個等同將大量羅馬既土地同屬國交到左埃及既手上,而兩人既稱號亦都遠遠超過他們本身既身份,好快消息傳開之後就引發元老院既反彈,他們擔心一旦安東尼戰勝屋大維,一直以來祖先經營既領土就會因爲這場聯婚就一下子落入埃及人既手上。對於屋大維來講,凱撒里昂既出現更加動搖自己作爲凱撒唯一繼承人既地位。於是屋大維趁機在元老院煽動羅馬對安東尼既不信任,隨住兩人之間唯一既婚姻聯係斷絕,兩人既關係已經跌到冰點。

好快,戰爭又會一觸即發。

下一集:羅馬共和國既最後一戰

諗起支那文革

僭主制必然是利用貧民瓜分富人既土地來獲得支持,千古定律。
真心共和國末年嘅歷史好好睇
終於黎到共和國收皮一刻
終於黎到共和國收皮一刻

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞