[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
幾時有文
留明等新文
終於留個名
再留名等文
幾時有文

樓主去緊旅行
幾時有文

樓主去緊旅行

罰你旅行出文
幾時有文

樓主去緊旅行

邊到
留名
live埋
下個月去羅馬,睇完呢個post去朝聖特別好feel

羅馬好污糟唔好太大期望(其實成個意大利都係)

唔好太大期望,我住Trastevere 就好好多,安全到落街照背囊,凌晨兩三點落樓下Bar食野,同埋都有好多中世紀教堂

一到旅遊區,人多車多搵食人多,由其Colosseo,咁岩個日有軍人係站內的走條扒手

我比較中意去Firenze
睇毛豆腐認識到你
鳩衝留名

歐洲支那,歷史悠久,

唔好太大期望,我住Trastevere 就好好多,安全到落街照背囊,凌晨兩三點落樓下Bar食野,同埋都有好多中世紀教堂

一到旅遊區,人多車多搵食人多,由其Colosseo,咁岩個日有軍人係站內的走條扒手

但係意大利食野真係好撚正
Gelato, Pizza, Pasta

但係意大利食野真係好撚正
Gelato, Pizza, Pasta

仲有個邊d wine同espresso
留名
Live咗

樓主快啲出文啦
出少少吊吓癮都好啊
漢尼拔無選擇/無辦法攻佔羅馬
1. 無強大攻城機器
2. 唔夠軍隊圍城
3. 迦太基方面無足夠支持 -> 主和主戰派分裂+淨係識攞戰利品, 變左漢尼拔一個人對整個羅馬既戰爭
4. 補給線過長
5. 仲有好多同盟國堅定支持羅馬, 令漢尼拔既孤立策略始終未奏效
6. 十五年黎一直用死同一攻略戰術對付羅馬
7. 或者, 佢有無唸過要滅亡羅馬? 制定策略係咪一直以滅絕羅馬為目標? 定係想削弱羅馬到威脅唔到迦太基就算? 所以佢既失敗只係低估左羅馬既堅韌性

照咁睇, 漢尼拔既征伐由始至終都係個死胡同走唔到出黎
漢尼拔無選擇/無辦法攻佔羅馬
1. 無強大攻城機器
2. 唔夠軍隊圍城
3. 迦太基方面無足夠支持 -> 主和主戰派分裂+淨係識攞戰利品, 變左漢尼拔一個人對整個羅馬既戰爭
4. 補給線過長
5. 仲有好多同盟國堅定支持羅馬, 令漢尼拔既孤立策略始終未奏效
6. 十五年黎一直用死同一攻略戰術對付羅馬
7. 或者, 佢有無唸過要滅亡羅馬? 制定策略係咪一直以滅絕羅馬為目標? 定係想削弱羅馬到威脅唔到迦太基就算? 所以佢既失敗只係低估左羅馬既堅韌性

照咁睇, 漢尼拔既征伐由始至終都係個死胡同走唔到出黎

漢尼拔是打算徹底消滅羅馬,好似老加圖要徹底消滅迦太基一樣
但無奈羅馬係堪尼之後仍然誓死不降
SPQR
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞